Teejuht sügis 2023

Foto: Adobe Stock

Uus käitamisluba võimaldab Eesti Lennuakadeemial näiteks sooritada asulasiseseid lende päikesepaneelide inspekteerimiseks.

UUDIS Eesti Lennuakadeemia laiendab tegevust mehitamata lennunduse valdkonnas Transpordiamet väljastas Eesti Lennuakadeemiale mehitamata õhusõidukite käitamisloa erikategooria lendudeks ning kaugpilootide koolitusloa. kadeemia hakkab uue koolitusloa alusel veel käesoleval A aastal koolitama ja eksamineerima kaugpiloote, kes soo- vivad hakata käitama mehitamata õhusõidukeid standard- stsenaariumite STS-01, STS-02 ja eeldefineeritud riskianalüüside PDRA S-01 ja S-02 alusel. näiteks lennujaamade läheduses. Akadeemiale on väljastatud käi- tamisload lennata PDRA-S01, G01 ja G02 alusel.

Uus käitamisluba võimaldab viia läbi keerukamaid käitamis- ja testi- misprotseduure, näiteks sooritada asulasiseseid lende päikese- paneelide inspekteerimiseks või lennata asustatud ala kohal ras- kema drooniga. Väljastatud litsentsidega tekib akadeemias ka nõustamiskompetents, mis võimaldab teenuste arendamisel pak- kuda tuge ka eraettevõtetele, kes on huvitatud droonitehnoloogiate kasutuselevõtust. Käitamisorganisatsiooni loomisel tegi Eesti Lennuakadeemia koos- tööd Sisekaitseakadeemia kaugseirekeskusega. Load väljastati koostöö tulemusel tekkinud mehitamata õhusõidukite käitamis- organisatsioonile. Ühistegevuse eesmärk on riiklike drooniteenuste arendamine ja mehitamata lennunduse valdkonna edendamine.

Lennuakadeemiale väljastatud luba võimaldab koolitada ja eksa- mineerida ulatuses, mis tavapäraselt on liikmesriikide lennuameti- tele ette nähtud. Lennuakadeemias läbitud koolituse alusel väljas- tab Transpordiamet kaugpiloodi pädevuse. erikategooria Transpordiameti väljastatud käitamisluba erikategooria lendudeks võimaldab akadeemial käitada edaspidi kõrgema riskitasemega mehitamata õhusõidukite lende, kaasa arvatud lennud otsenähta- vusest väljaspool ning asustatud piirkondades. Lisaks on lubatud käitada lende ka kõrge õhuriskiga ( enhanced containment ) alades,

113

TEEJUHT / NR 7

Powered by