Teejuht sügis 2023

ÕHK

Foto: Jarek Jõepera Taastuvtoorainest toodetud parafiinkütus

vähendab kütuse süsinikuheitmeid aastas ca 90% Tallinna lennujaam – süsinikuneutraalne õhuvärav aastaks 2025 ROHEPÖÖRE

Kadi Jette Tamjärv , Tallinna Lennujaama keskkonna ja ESG ( environmental, social and corporate governance ) juhtivspetsialist

Vastutustundlik ja keskkonda säästev tegutsemine on Tallinna lennujaama fookuses olnud juba pikka aega ning viimase kolme aastaga on lennujaam vähendanud süsinikuheitmeid neljandiku võrra. Mullu ja tänavu rakendatavate planeeritust varem, ehk 2025. aastaks. üsinikuneutraalsuse saavutamise varasemaks toomise S sammudega saavutab ettevõte süsinikuneutraalsuse viis aastat näol on tegemist strateegilise otsusega, mille saavutamine aitab lennujaamal anda oma panuse keskkonnahoidu ning näidata eeskuju jätkusuutliku ettevõttena. Olime seadnud endale ambitsioonika eesmärgi olla süsinikuneutraalne lennujaam aastaks 2030, kuid viimastel aastatel, eriti mullu astutud sammud võimal- davad meil saavutada selle juba aastaks 2025. Möödunud aastal oli Tallinna lennujaama süsinikujalajälg 25% väiksem kui 2018. aastal ning tänavu peaks jalajälg vähenema hinnanguliselt veel 50%. 2022. aasta suure süsiniku heitmekoguse languse saavutasime peamiselt päikeseparkide rajamisega ning kaugküttele ülemine- kuga. Oma eesmärgi saavutamiseks peame aga astuma veel päris mitu suurt sammu.

Sõidukeid tõukavad edasi päike ja taastuvtoorainest kütus

Lennujaama territooriumil liigub iga päev väga suurel hulgal erine- vaid masinaid ja sõidukeid, mille eesmärk on tagada reisijate ja õhusõidukite kiire ja efektiivne teenindamine. Maailma koduseimale lennujaamale omaselt teevad meie platsil oma debüütsõite ka elektrilised tõukerattad, kuid kahjuks ei saa neid kasutada aasta läbi ning kõigi toimingute tegemiseks. Selleks, et vähendada kütusest tekkivad CO heitmeid, alustame järk-järgult ka selles vallas muuda- 2 tuste rakendamisega. 2023. aasta aprillis alustasime territooriumil taastuvtoorainest kütuse testimisega ning alates 1. juunist ei osta me enam sisse fos- siilset diislikütust. Taastuvtoorainest toodetud parafiinkütus aitab meil vähendada kütuse süsinikuheitmeid aastas ligikaudu 90% ehk üle 1200 tonni, mis on 3,3 tonni vähem CO päevas. 2 Alates 1. jaanuarist 2024 saab nii Tallinna kui ka regionaalsete lennu- jaamade territooriumitel asuvatest tanklatest tankida vaid taastuv- toorainest toodetud parafiinkütust. Uuest aastast rakendub taastuv- toorainest parafiinkütuse tankimise kohustus ka kõigile lennujaama ameti- ja ühiskasutuses olevatele autodele ning sama kütust haka- takse kasutama ka ajutiste hoonete kütmiseks ning ka meie toime- pidevust tagavates varugeneraatorites.

118

TEEJUHT / NR 7

Powered by