Teejuht sügis 2023

VESI

Juba olemasolevad võimalused saada vaimse tervise alast abi Internetis on mitmeid erinevaid programme ja algatusi vaimse tervise eest hoolitsemiseks, leidub ka spetsiaalselt meremeestele suunatud abivõimalusi. Veebipõhised abiliinid eeldavad aga internetile ligipääsu, mis paraku isegi tehnikaajastul igas laevas ei ole veel kõigile kättesaadav. Rahvusvaheline Mereorganisatsioon ( International Maritime Orga- nization – IMO) on oma kodulehele koondanud informatsiooni, mille kaudu on meremeestel võimalus leida abi enda probleemide lahendamiseks. Ÿ https://www.imo.org/en/MediaCentre/HotTopics/Pages/Sup porting-Seafarers.aspx Ÿ https://www.seafarerhelp.org/en/ Ÿ https://imo.libguides.com/seafarers

kaasneda ka ohud: programm ei pruugi anda soovitud tulemust, sest vaimne tervis on keeruline ja mitmetahuline teema, mille omanda- miseks õpivad vaimse tervise spetsialistid aastaid. Sealjuures ei suuda ükski koolitus ära katta ja vajalikul tasemel käsitleda kõiki vajalikke teemasid. Et vaimse tervise probleemid on väga delikaatne teema, siis lasub koolituse läbinud laevapereliikmel suur vastutus hoida endale usaldatud probleeme. Ohumärgiks võib olla ka meeskondade rotat- sioon ja ajalooline hierarhiline sotsiaalne kliima laeval. Laevapere- liige on usaldanud oma probleemid usaldusisikule ning seejärel liiguvad mõlemad edasi teistele laevadele ning võib kaduda kind- lustunne, kas tema probleemid on hoitud salajas. Töö autori arvates on praegu parim võimalus ettevõtetel koostööd teha vaimse tervise spetsialistidega, et tagada enda töötajatele vajalik abi.

Autori soovitused meremeeste vaimse heaolu tõstmiseks:

Ÿ Laeva kajutid tuleks sisustada mugavalt, et tagada hea puhku- se kvaliteet. Olenevalt ametipositsioonist on meremeeste töö väga vastutusrikas ja stressirohke. Tööaeg on korraldatud vahe- tusega ning võib olla periooditi ka ebaregulaarne. Kuna mere- mehed ei saa pärast tööpäeva lõppu koju puhkama minna, on jällegi oluline, et kajutid oleksid mugavad. Ÿ Kaldapuhkust tuleks anda igal võimalusel ja kõikidel ameti- kohtadel. Kaldapuhkuse võimaldamisega antakse meremees- tele võimalus olla kontaktis välismaailmaga. Paljude meremees- te jaoks on kaldalepääs ainuke võimalus kasutada internetti. Kaldapuhkus on ka võimalus külastada erinevaid kaldaasutusi ja sealhulgas vajadusel ka raviasutusi. Ÿ Kõigile meremeestele tuleks pakkuda eneseabijuhiseid vaimse vastupidavuse parandamiseks. Merenduses ei ole väga levinud oma probleemidest rääkimine ja selletõttu on väga oluline eneseabi. Ÿ Ettevõtted peaksid pakkuma võimalust saada tasuta vaimse tervise nõustamisteenuseid. Töö autori ettepanek laevade mehitamisega tegelevatele ettevõtetele on oma töötajate seas läbi viia uuring, mis aitaks mõista töötajate vajadusi vaimse tervise toe järele ning seejärel analüüsida, kas ja kuidas seda teenust oma töötajatele pakkuda. Ettevõtted, kes juba pakuvad vaimse tervise tuge, peaksid sellisest võimalusest perioodiliselt teavitama oma töötajaid. Laevade pardal peaksid olema kätte- saadavad eneseabimaterjalid, ennetamaks ja ka leevendamaks psühholoogilisi probleeme. Töö teoreetilises osas on mainitud, et halb vaimne tervis võib vähendada töötajate efektiivsust, seetõttu peab tööandjale olema oluline hoida oma meeskonda tervena nii füüsilisel kui ka mentaalsel tasemel.

Ÿ Ettevõtted, laevaomanikud ja sidusrühmad peaksid mõistma hea vaimse tervise ja heaolu tähtsust merenduses. Sageli mõiste- takse vaimse tervise probleeme töötajate ja tööandjate poolt va- lesti või probleemide mõju alahinnatakse. Vaimse tervise häiret tuleks käsitleda organisatsiooni kui terviku probleemina, mitte kui üksikisiku probleemi. Ÿ Ettevõtted, laevaomanikud ja sidusrühmad peaksid kujundama oma jõupingutused vaimse tervise ja heaolu toetamiseks laeval, ennetamaks vaimse tervise probleemide teket. Esmane prevent- sioon töökohal hõlmab eelkõige vaimse tervise probleemide riski- de juhtimist ehk psühhosotsiaalsete ohutegurite tuvastamist, hin- damist ja maandamist. Oluline on luua avatud ja toetav õhkkond, mis julgustab töötajaid ausalt oma tööga seotud muredest rääki- ma. Vaimse tervise väärtustamist on hea alustada juhitasandilt. Ÿ Tasuta ja hea kvaliteediga internet tuleks teha kättesaadavaks kõigile meremeestele laeva pardal. Meremeeste sõnul on suuri- maks murekohaks eemalolek perekonnast ja interneti olemasolu annab võimaluse oma perekonna ja lähedastega ühenduses olla ja seeläbi hoida oma vaimset tervist heal tasemel. Läbi interneti on võimaus olla kursis maailmas toimuvaga. Interneti tagamisega antakse meremeestele ka võimalus kasutada veebipõhiseid vaim- se tervise abiliine. Ÿ Meremeestele peaks pardal olema kättesaadav lai valik vaba aja veetmise võimalusi. Enda puhkeaja veedavad meremehed enam- jaolt laeva pardal, nad ei saa minna koju ja tegelda enda hobidega. Seega on ülimalt oluline tagada ka laevadel suur valik kvaliteetseid võimalusi sisustada oma vaba aega. Ÿ Meremeestele peaks olema tagatud mitmekesine ja tervislik toit. Olulise aspektina ilmnes uuringust, et meremehed hindavad head toitu ning eeldavad hea toidu pakkumist ka ettevõtte poolt.

38

TEEJUHT / NR 7

Powered by