Teejuht sügis 2023

MAA

Foto: Adobe Stock

22. septembril on autovaba päev. Päeva eesmärk on vähendada autoliiklust linnas ning propageerida jalakäimist ja jalgrattasõitu.

Tallinn pole lootusetult autostunud AUTOVABA PÄEV Mari Jüssi , Transpordiameti liikuvuse kavandamise osakonna liikuvusekspert

äästva liikuvuse ja linnaplaneerimise eksperdid on veendu- S nud, et jõukuse kasvades pole autostumine vääramatu ja loomulik trend, vaid linnaplaneerimise valikute küsimus. Kui linnu ja liikuvust planeerida autost sõltumatuse eeldustel ehk jalgsi, jalgratta ja ühistranspordiga liikumiseks selgeid eeliseid luues, siis peegeldub see ka inimeste liikumisviisi valikutes. Võrreldes Ameeri- ka Ühendriikide linnadega, kus autoga liikumiste osatähtsus on enamikus linnades üle 80%, on Euroopa linnad tuntud elava tänava- ruumi, jalakäija ning jalgrattasõbralikkuse ja hea ühistranspordi poolest.

Viimase 20 aasta jooksul on linnastumine ja autokeskne planeerimine muutnud oluliselt Tallinna elanike igapäevaseid liikumismustreid. Samal ajal kui autosõit on muutunud iga teise tööl käiva pealinlase peamiseks liikumisviisiks, kasutavad koolilapsed ja eakad peamiselt kondimootorit.

68

TEEJUHT / NR 7

Powered by