Teejuht sügis 2023

MAA

KAMPAANIA

Liiklusohutuskampaania „Naudi sõitu. Aeglasemalt on mõnusam“

Kerstin Kolmann , Transpordiameti meediakampaaniate juht

ampaania videoklipp kujutab liikluskeskkonna sõbralikku K jagamist erisuguste liiklejatüüpidega. Me esineme liikluses alati rohkem kui ühes rollis – kõik sõidukijuhid ja nende lähe- dased on ka ise jalakäijad, jalgratturid või kergliikuriga liiklejad. Ohutum ja stressivabam liiklus algab iga inimese liikluskäitumisest, mittekonfliktsest mõtteviisist ja liiklejate rollide mõistmisest. Liigne kiirus liikluses ei hõlma üksnes kehtestatud piirkiiruse ületamist. See tähendab ka liiga kiiresti sõitmist olukorras, mil muud mõjufaktorid nagu ilm, valgustus, ummikud ja teeolud nõuaksid aeglasemat sõidukiirust. Kampaania on ajastatud õppeaasta algusesse, mis toob igal aastal kaasa suure liikluskoormuse kasvu – teedel on rohkem nii jalakäijad, jalgrattureid, kergliikurijuhte kui ka mootorsõidukijuhte. Jalakäija jaoks on teeületus kõige ohtlikum osa teekonnast ja ülekäiguraja ohutumaks ületamiseks on oluline roll nii jalakäijal endal kui ka mootorsõidukijuhil. Mullu registreeriti Eesti liikluses liiklusvigastusi kokku 1916. Liiklusõnnetuse tagajärjel hukkus 50 inimest, kellest 11 olid jalakäijad ja kellest omakorda 6 hukkus linnaliikluses. Seda tüüpi liiklusõnnetuste üheks peamiseks põhjuseks on mootor- sõidukijuhtide ebasobivalt suur kiirus ülekäigurajale lähenedes. Maksimaalne linnakiirus on Eestis üldjuhul 50 km/h, kuid Trans- pordiameti tellitud küsitlusuuringud näitavad, et linnades ja asulates sõidab suurima lubatud kiiruse piires vaid 53% juhtidest. Piirkiiruse ületamine on ohtlik, kuna seal, kus 50 km/h liikunud sõiduk on ohtu märgates juba peatunud, jätkab 60 km/h sõitnud sõiduk veel liiku- mist kiirusel 43 km/h. Kogu septembrikuu jooksul on mitmes meediakanalis eetris Transpordiameti linnakiiruse kampaania, mille eesmärk on vähendada asulates piirkiiruse ületamist ja soosida ohutu sõidukiiruse valikut.

Liiklusohutuskampaania „Naudi sõitu. Aeglasemalt on mõnusam" videoklipp.

Nõuanded kiiruse järgimiseks ja ohutumaks liiklemiseks Ÿ Jälgi regulaarselt oma spidomeetri näitu, eriti asulasse sisenedes. Ÿ Teadvusta, mis paneb Sind kiirust ületama. Liiklusvoog, närvilisus, harjumus? Ÿ Piirkiirus ei ole kohustuslik. Kohalda oma kiirus ilmastiku- ja teeoludele. Ÿ Varu sihtpunkti jõudmiseks aega, eriti kui tead, et liikluskoormus on tavapärasest suurem. Ÿ Ole liikluses kohal ning tegele 100% sõiduki juhtimisega. Ÿ Hoia piisavat pikivahet. See võimaldab sujuvamalt ja säästlikumalt sõita. Ÿ Sõidukijuhina ole reguleerimata ülekäigurajale lähenedes ettevaatlik ning alati valmis reageerima ja peatuma. Ÿ Jalakäijana veendu, et mootorsõidukijuht on Sind märganud ja peatub.

Kuni 30. septembrini 2023 kasutatakse kampaania teavituskanali- tena televisiooni, raadiot, välimeediat ja internetti.

Kampaania põhisõnumiks on, et aeglasemalt on mõnusam liigelda. Linnakiirust järgides naudid sõitu rohkem ja kõigil on turvalisem.

92

TEEJUHT / NR 7

Powered by