Teejuht, suvi 2022.a

MAA

ENNETUSTEGEVUS

Transpordiameti vabatahtlike read täienevad iga aastaga

Laura Tammeorg

Mida kujutab endast Transpordiameti liiklusohutuse vabatahtliku roll? Teejuhi küsimustele vastas Transpordiameti liiklusohutuse vabatahtlik Katrin Põldmaa.

Mullu asus Transpordiameti (TRAM) ennetusosakond ellu viima oma pikaajalist ideed luua endale liiklusohutusalaste sõnumite edastamiseks tugi vabataht- likest. Sel aastal otsustati leida vaba- tahtlikke just asutuse seest. „Transpordiameti siseveebis andsime teada vabatahtlike koolitu- sest ja sellele reageeris seitse inimest. Koolitus saab ametlikult läbi 28. mail Moodle'is toimuva seminariga ning praegu on Transpordi- ameti töötajatest lõpetamas kuus vabatahtlikku,“ kommenteeris ennetustöö osakonna ekspert Darja Lukašenko-Tšistotin. 1. aprillil Jäägri villas toimunud kahepäevase praktilise õppusega alustas 14-liikmeline tulevaste liiklusohutuse vabatahtlike grupp oma teekonda. Õppepäevade käigus jagati teoreetilisi teadmisi ja lasti erinevaid katseid ise läbi teha. Põnevat tegevust jagus kaheks päevaks. Lisaks praktilistele õppepäevadele toimub koolitus ka Moodle'i kesk- konnas, kus õppija peab suutma näiteks panna ennast erinevate liiklejatüüpide kingadesse. Koolituse lõputööna peavad tulevased vabatahtlikud korraldama ühe liiklusteemalise koolituse enda vali- tud teemal enda valitud sihtrühmale. „Peab uhkusega tõdema, et nii mõnigi vabatahtlik on koolituse juba läbi viinud ning soov ja tahe olla vabatahtlik on tõusnud. Mul on hea meel, et meie vabatahtlike read täienevad 14 ägeda särasilmse inimese võrra, kelle südameasjaks on liiklus ja ohutus,“ rõõmustas Darja Lukašenko-Tšistotin. Transpordiameti liiklusohutuse vabatahtlikud aitavad korraldada liiklusalaseid koolitusi avalikel üritustel. Nad selgitavad jalgrattaga sõitmise reegleid ja kiivri kasutamise olulisust ning on abiks töö- tubade korraldamisel. „Praegu on kõige populaarsem kergliikuri- juhtide töötuba, mis on just nüüd kõige kõrgema riskiga liiklejatüüp,“ selgitas Darja Lukašenko-Tšistotin. Eelmisel aastal värbas Transpordiamet liiklusohutuse vabatahtlikke väljastpoolt asutust ning kogu Eesti peale tuli kokku 40 vabataht- likku. Sel aastal on ametil 70 vabatahtlikku.

Millal alustasid Transpordiametis liiklusohutuse vabatahtlikuna ja mis sind selleks ajendas?

Olen teinud spontaanseid otsuseid tuginedes oma isiklikele emotsioonidele alates möödunud aasta detsembrist. Aasta lõpus jagasin aktiivselt helkureid ning selgitasin nende vajalikkust nii ameti sees kui ka väljaspool seda. Kevade alguses „sattusin“ asjaolude kokkulangemise tõttu vaba- tahtlike baaskoolitusele, mis mind väga paelus. Ootamatult olin sattunud mõtlema asjadele, mis tunduvad justkui enesestmõiste- tavana, kuid mille tegelikust mõjust ja tähendusest alles süvenedes aru saad. Nt sellest, et õigesti valitud kiiver, mis on ka korrektselt pähe pandud, võib tõesti päästa elu! Mis on sinu tavapärased ülesanded vabatahtlikuna? Olen vabatahtlikuna veel vähe tegutsenud. Põhiliselt jagan üldinfot liiklusohutuse kohta koolieelikutele. Kui tihti tuleb vabatahtlikuna tegutseda? Minu arvates seda graafiku järgi ei tohikski teha. Kui näed, et on vaja – siis tegutsed! Oluline on ise eeskujuks olla ning kontrollida ennast liikluses, nii jalgsi kui ka ratastel olles. Mis on sinu meeldejäävaim kogemus vabatahtlikuna? Käisin hiljuti ühes lasteaias kolme- kuni kuueaastastele liiklus- ohutusest rääkimas.

Nad elasid nii kaasa ja olid väga põnevil. See energiasüst, mis sealt tuli, oli võimas.

Kuidas saavad teised liituda? TRAMi ennetusosakond korraldab vabatahtlike baaskoolitusi, millega on võimalik ametlikult ühineda. Vajadusel ja suure soovi korral on võimalik leppida kokku üks ühele koolitusi. Samuti on koostöös ennetusosakonnaga võimalik iga päev toeks olla. Kas on midagi, mida soovid ise veel välja tuua? Olge eeskujuks ja julged, märgake teisi ning eriti lapsi. Nad on hajevil ümbritsevat maailma avastades ning usaldavad täielikult meid, täiskasvanuid.

110

TEEJUHT / NR 2

Powered by