Teejuht, suvi 2022.a

MAA

ENNETUSTEGEVUS

Suvine joobes juhtimise ja veeõnnetuste ärahoidmise teavituskampaania „Sul on selgroogu“

Kerstin Kolmann

egu on eelmisel aastal valminud korduskampaaniaga, mille T loomisel ühendasid kolm riigiasutust kampaania tellimisel jõud, et vähendada sarnaste sõnumite dubleerimist ning saavutada teemale ühiselt laiem kõlapind. „Sul on selgroogu“ kampaania soovib väärtustada julgust vastanduda seltskondlikule alkoholi liigtarbimisele ja asjatute riskide tolereerimisele. Teisalt juhib kampaania tähelepanu konkreetsetele ohtudele purjus peaga liiklemisel ning vette sattumisel, ning annab praktilisi näpunäiteid, kuidas kriitilisel hetkel takistada kaaslast joobes peaga rooli istumast või ujuma minemast. MTÜ Peaasjad kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa annab kam- paanialehel selgroog.ee kolm olulist nõuannet, kuidas hoida seltskonnas selgroogu ja vältida õnnetusi.

6. juunist 31. juulini toimub Transpordi- ameti, Päästeameti ning Politsei- ja Piirivalveameti ühine teavitus- kampaania „Sul on selgroogu!”, mis kutsub inimesi märkama alkoholiga kaasnevat riskikäitumist ja annab praktilist nõu, kuidas kriitilisel hetkel takistada kaaslast joobes peaga rooli istumast või ujuma minemast.

Foto: Transpordiamet

Kolm nõuannet, kuidas hoida oma selgroogu ja vältida joobes õnnetusi:

1

Leia oma „ ei” Seltskonnas alkoholi tarbimisele „ei” ütlemine võib olla keeruline. Mõtle enne läbi või harjuta lausa valjusti, kuidas loobumine kõige usutavamalt kõlaks. Kokkulepped enne pidu Leppige sõpradega aegsasti kokku, kuidas pidu turvaliselt pidada. Pange autovõtmed ära. Kes on kaine autojuht? Ujuma ei lähe, paadisõit jäägu homseks. Joobes tehtud otsused võivad viia õnnetuseni. Kui kokkulepped ei kehti? Kui enne pidu tehtud kokkulepped ei kehti ja sõber tahab napsusena rooli istuda või ujuma minna, siis kardetakse sageli, et teda keelates või takistades rikume suhteid – sõber või sõpruskond paneb pahaks. Sellises olukorras tuleb meeles pidada, et sõbra elu on tähtsam kui tüli vältimine. Head suhted sinu elus toimivad ainult siis, kui suudad hoida nii ennast kui ka teisi.

2

3

112

Powered by