Teejuht, suvi 2022.a

Tallinna Lennujaam. Foto: Transpordiamet

Foto: Tallinna Lennujaam

Tallinna Lennujaam toodab ca 10% elektrist päikese- parkide abil.

LENNUKID

Tallinna lennujaam liitus Rohetiigriga

Erki Varma

AS Tallinna Lennujaam liitus Rohetiigriga, et liikuda teadlikumalt süsinikuneutraalse lennujaamani aastaks 2030. S-i Tallinna Lennujaam juhatuse liikme Anneli Turkini sõnul A on vastutustundlik ja keskkonda säästev tegutsemine olnud lennujaama fookuses juba aastaid. „Oleme viimased paar aastat tegutsenud eesmärgi nimel saavutada aastaks 2030 süsini- kuneutraalsus. Näeme aga, et suuri muutusi saab ellu kutsuda ja teoks teha vaid koostöös. Otsustasime liituda Rohetiigri koostöö- platvormiga, et olla osa kestlike ettevõtete võrgustikust, rääkida kaasa Eesti majanduse kestlikumaks muutmisel, õppida teistelt ja jagada oma kogemusi.“ Turkin märkis ka, et lennujaam on välja töötanud oma süsinikuneut- raalsuse saavutamise tegevuskava. „Olles kaardistanud ära lennujaama keskkonnamõju, selgub, et suurima osa, ca 11 000 tonni CO ₂ tuleb elektrienergia tarbimisest. Selleks, et suurendada taastuvenergia osakaalu meie tarbimises, oleme alustanud päikeseparkide rajamisega. Praegu toodame orienteeruvalt 10% elektrist päikeseparkide abil. Järgmise kahe aasta jooksul suuren- dame oluliselt päikeseparkide mahtu,“ tõi Turkin näite. „Samuti on kogu lennuvälja valgustus üle viidud LED-tehnoloogiale.“ Elektrienergia kõrval on olulised ka muud valdkonnad, näiteks kesk- konnasõbralikum küttelahendus ning arendused masinapargis ja infrastruktuuris. Juba nüüd on lennukite maapealses teeninduses

märgata elektrilist tehnikat, nii lennuki puksiirmasina kui ka maa- pealse toite, ehk GPU näol.

Rohetiigri esindusorganisatsiooni juhi Andres Veske sõnul on Tallinna Lennujaama liitumine Rohetiigriga väga oluline, sest transpordisektor vajab tugevaid rohepöörde eestkõnelejaid ja ära- tegijaid, kelle positiivsed edulood oleksid ka teistele eeskujuks. „Näeme suurt koostööpotentsiaali ka teiste Rohetiigri liikmete vahel, kes haldavad suuri transpordisõlmi ja taristuid,“ rääkis Veske. Vähetähtis ei ole ka see, millist lugu jutustab lennujaam meie välis- külalistele. „Iga inimene, kes Eestisse esimest korda saabub, võiks juba lennujaamast alates tunda, et Eestis hoitakse ja väärtusta- takse loodust,“ lisas Veske.

Rohetiiger

Rohetiiger on valdkondade ülene koostööplatvorm, mille eesmärk on luua tasakaalus majandusmudel Eestile ja maailmale. Rohetiigri esindusorganisat- siooni idee on jagada teadmisi ja tööriistu kestlike muutuste elluviimiseks ning pakkuda koostööplatvormi kogemuste, eduelamuste ja õppetundide jagamiseks.

123

TEEJUHT / NR 2

Powered by