Teejuht, suvi 2022.a

VÄIKELAEVAD

Uue veesõiduki soetamise meelespea

Rait Prits , Transpordiameti väike- ja siseveelaevade üksuse vaneminspektor

Soojemad ilmad on saabunud ning paljudel on juba paadid vette lastud. Viimaste aastate statistika näitab, et väikelaevandus on Eestis kasvutrendis, seega kindlasti soetavad nii mõnedki endale uue veesõiduki, et sellega suvel mõnusalt aega veeta.

ue veesõiduki soetamisel tasub silmas pidada, U et sel oleks CE-märgis , mis näitab vastavust kõigile Euroopas kehtivatele nõuetele, vastasel juhul võib selle Eestis registrisse saamine osutuda oota- matult kulukaks või isegi võimatuks. Väikelaeva turule laskmine Euroopas eeldab, et see vas- tab siinsel turul kehtivatele nõuetele. Seda eelkõige ohu- tuse eesmärgil. Tegevusloaga väikelaevaehitaja valmis- tab oma tooted vastavuses väikelaevaehituse direktiivi nõuetega ja varustab alati CE-märgisega ( Conformité Européenne ehk ingl European conformity ), millega kinni- tab, et toode vastab nõuetele. Korrektse ostu-müügi tehingu puhul saate poest tootega kaasa omandiõigust tõendava dokumendi (kviitungi), õi- gesti vormistatud veesõiduki andmeid kajastava vasta- vusdeklaratsiooni ning eestikeelse kasutusjuhendi/ ohutusteabe. Ostetaval veesõidukil peab olema tehase- tähis ehk tootjaplaat CE märgisega ning väikelaeva puudutava infoga, nagu konstruktsioonikategooria, soo-

vitatud inimeste arv jms ning eraldiseisev HIN/CIN/ WIN kood. Need on ühtlasi ka tingimused edukaks veesõiduki registreerimiseks ehk registrisse kandmi- seks Eestis. Väikelaev peab olema registreeritud, kui sellega sõita Eesti merealadel või laevatatavatel sise- vetel. Eriti tähelepanelik peab olema, kui veesõidukit planeeri- takse soetada väljastpoolt Euroopa Liitu, sest mõned veesõidukid on toodetud konkreetse riigi siseturu jaoks ega oma CE-märgist . Tänapäeval on väga populaar- seks saanud erinevate e-poodide kaudu toodete telli- mine – ostma ahvatleb tihti oluliselt soodsam hind kui Euroopas müüdavatel CE-märgisega veesõidukitel. Paraku lõppevad sellised juhtumid sellega, et neid Ees- tis registreerida ei saagi, kuna puuduvad vajalikud mär- gistused ja dokumentatsioon. Jääb võimalus CE mär- giseta paadile tellida vastavushindamine, kuid lõpptule- mus võib minna kulukamaks kui CE-märgisega direktiivi järgi valmistatud veesõiduki soetamine.

19

TEEJUHT / NR 2

Powered by