Teejuht, suvi 2022.a

TULETORNID

Kliki ja vaata ka avatud tuletornide interaktiivset kaarti

Eesti avatud tuletornide kaart.

Joonis: Transpordiamet

Külasta suvel Eesti tuletorne!

Laura Tammeorg

Mullu külastas avatud tuletorne 101 888 inimest ning populaarseimaks osutus Kõpu tuletorn, mida käis vaatamas 28 755 inimest.

el suvel on kõigil huvilistel võimalik külastada Eestis 11 tule- S torni: Sõrve, Kõpu, Vormsi (Saxby), Ristna, Tahkuna, Pakri, Ruhnu, Kihnu, Osmussaare, Naissaare ja Vilsandi tuletorni. Kui eelmisel suvel avati külastajatele Vilsandi tuletorn, siis alates kolmandast juunist 2022 ootab huvilisi Eesti kõige lõunapoolsem äsja rekonstrueeritud Ruhnu tuletorn. Prantsusmaalt Le Havre'i tehasest tellitud metalltarinditest monteeriti 1877. aastal Ruhnu saarel kokku terasest silindertorn, mida külgedelt toetavad kaldu asetatud toed. Kuna 40 m kõrgune torn asetseb Haubjerre mäe tipul, siis on tule kõrguseks merepinnast 64,7 meetrit. On väidetud, et torni projekteeris Gustave Eiffel enne Eiffel torni loomist Pariisi, kuid kindlad andmed selle kohta puuduvad. Huvitavaks leiuks rekonst-

rueerimise käigus oli torni ja selle nelja jalga ümbritseva kivikatendi koorumine pinnase alt. See puhastati ja remonditi ning eksponeeri- takse nüüd külastajatele. Rekonstrueerimistööde käigus säilitati tuletorni ülemises osas kuulide tabamusel deformeerunud sein. Sel aastal plaanib Transpordiamet ehitada Kõinastule uue tulepaagi ja teeb ettevalmistusi Tallinna sihi alumise tuletorni rekonstrueeri- mise alustamiseks. Jätkub Keri I etapi ehitus ning tehakse algust Suurupi sihi alumise tuletorni ja Merise tulepaagi projekteerimisega.

Kõik Eesti töötavad tuletornid, mida on kokku 55, kuuluvad Trans- pordiametile. Külastajatele on avatud neist 11 tuletorni.

21

TEEJUHT / NR 2

Powered by