Teejuht, suvi 2022.a

Linnustikule avalduva mõju vähendamiseks on parim sättida teede ehitamiseks vajalikud raadamis- tööd ajale, mil metsas pole pesitsevaid linde. Selleks sobib enamik aastast: alates sügisest kuni märtsi lõpuni.

Musträsta pesa.

Foto: Margit Turb

gal inimesel ja sektoril tasub siinjuures oma tavad üle I vaadata ja neid vajaduse korral kohendada. Metsatöö viisid ja selleks kasutatavad masinad on muutunud ning raietöid tehakse ka kevadisel ja varasuvisel ajal, see- pärast on selle mõju loodusele ja linnustikule suurem kui veel mõnda aega tagasi. Nii on ka teehooldustöödel, hool- dusremondil ja uute teede ehitamisel enne raadamistöid tähtis veenduda, et sellega ei häiritaks pesitsevaid linde. Vältigem raieid tundlikul ajal Lindude peamine pesitsusperiood kestab aprilli keskpai- gast kuni suve keskpaigani, mil neile tuleb anda võimalus muneda, haududa ja pojad üles kasvatada. Soovitame ka tee-ehituse valdkonnas planeerida raietööd, sealhulgas raadamine ja oksahunnikute väljavedu ajale, mil pesitse- vaid linde ei häirita. Ülejäänud tee-ehituse mõju linnustikule ja muule elustikule on talutav. See eeldab pesitsusrahuga arvestamist juba projekti planeerimisel ja vajaduse korral ka hanketingimuste sead- misel. Loodetavasti suudetakse need põhimõtted omaks võtta ka projektide keskkonnamõju hindamisel, mõeldes läbi ehitusetapid, võimalikud alternatiivid ja nende mõju ning leides looduse kahjustamise leevendamiseks sobivad viisid. Ennetame suurimat kahju loodusele Eelmisel aastal morjendasid teatud huvirühmi ja ettevõt- jaid muutused lindude pesitsusaegses järelevalves. Loo-

duskaitseseadus, mis keelab lindude häirimist neile kõige tundlikumal ajal, on kehtinud juba 2009. aas- tast. Eelmisel aastal muutus aga Euroopa Kohtu otsusega õigusruum, mille põhjal muutsime ka oma järelevalvepraktikat senisest karmimaks – kui Kesk- konnaametile laekus teade raietööst, millega häiriti lindude pesitsemist, käisid keskkonnainspektorid ja linnueksperdid raiepaigas. Kui tuvastasime pesitse- vaid linde, peatasime raietööd pesitsusaja lõpuni. See mõjutas peamiselt väikest hulka erametsaomanikke ja osa puidutööstust, ent mõnevõrra ka teede ehitami- seks vajalikke raietöid, mis tuli mõnel juhul edasi lüka- ta. Kuna järelevalvevahendid on Keskkonnaametil piira- tud, kontrollime tänavu raietegevust esmajärjekorras seal, kus sellel on metsalinnustikule kõige suurem mõju. Üldjoontes keskendume plaanilises järele- valves vanadele puistutele ja kaitsealadele, kus metsaraie vältimine aitab säästa kõige rohkem linde. Kontrolli tegemisel lähtume pesitsusrahust kinnipida- mise kontrollimise juhendist. Sellega saab tutvuda Keskkonnaameti kodulehel rubriigis . „Pesitsusrahu“ Uutele metsateatistele ehk metsaregistri kaudu väl- jastatud raielubadele hakkasime veebruari algusest lisama soovituse pidada kevadsuvisest pesitsus- rahust kinni.

87

TEEJUHT / NR 2

Powered by