Teejuht, suvi 2022.a

Kui suuri tee-ehitustöid linnurikastest vanadest metsadest ega kaitsealadelt läbi ei jookse, võib juhtuda, et pesitsevaid linde sellel lõigul ei esine ja siis võib tööd rahulikult lõpuni viia. See aga ei tähenda, et kevadsuvine raadamine mitte kedagi looduses ei häiriks – puhtamat südametunnistust aitab igal juhul hoida loodusele sobiva aja valimine.

sandus- kui ka tee-ehitussektorile olnuks mullu parim senise prak- tika muutmisest aegsasti ette teatada. Euroopa Kohtu otsus ja järelevalvetavade muutmise vajadus tulid aga ootamatult ka meile. Nii olemegi sel aastal pööranud rohkem tähelepanu ennetavale teavitustööle. Sellel aastal on laekunud ka esimesed kohtulahendid, mis kinnitasid Keskkonnaameti eelmise aasta tegevuse õigsust pesitsusaegsete raiete kontrollimisel ja vajaduse korral ka peatami- sel. Pesitsusrahust kinnipidamise kontrollimise juhendis on loetletud ka tegevused, millel ei ole lindudele ulatuslikku mõju ja mida me üld- juhul plaanilise järelevalve või kaebuse kontrollimise käigus ei peata. Sellised tööd on näiteks Ÿ metsamaal olemasoleva trassi, sihi või kaitsevööndi puhasta- mine kuni 8 cm keskmise rinnasdiameetriga puudest ja põõsas- test;

Ÿ trassiraie, mida tehakse kuni 4 meetri laiuselt kvartali või piirisihi sisseraiena; Ÿ olemasoleva sihi, teeserva, kraavikalda ja -serva puhastamine puudest, mille keskmine rinnasdiameeter ületab 8 cm. Erandjuhtudel, kui nende tööde puhul avastatakse siiski mõne linnuliigi pesitsemine, võib Keskkonnaamet selgelt piiritletud alal peatada ka need tegevused. Keskkonnaamet rõõmustab, et ühiskonna teadlikkus pesitsusrahu vajalikkusest on suurenenud. Ka enamik metsaomanikke ja ette- võtjaid on kevadise pesitsusrahu pidamisega oma selle aasta tööplaanide tegemisel arvestanud. Sedasi toimides teeme teene nii lindudele kui ka ülejäänud loodusele, mis on kevadisel tärkamisajal iseäranis tundlik. Samuti saab sellest kasu inimene, kelle elu- keskkonda ja muu hulgas majandust looduse hüved ning toimivad ökosüsteemid elus hoiavad.

89

TEEJUHT / NR 2

Powered by