Teejuht sügis 2024

Kogutud andmete alusel saame hinnata konk- reetsete sensoritüüpide efektiivsust ja ligikaudset vajadust Tallinna linna- ruumi katmiseks.

Muuhulgas katsetatakse projekti käigus ka Track Deep Observeri droonide kaugtuvastus - süsteemi.

kogu Tallinna droonituvastuse vajaduse suhteliselt vähese arvu sensoritega. Samas oleme ka täheldanud, et linnatingimustes jääb radari tuvastuskaugus tootja antud hinnangule mõnevõrra alla. Kogutud andmete alusel saame hinnata konkreetsete sensori- tüüpide efektiivsust ja ligikaudset vajadust Tallinna linnaruumi kat- miseks. Projekti käigus oleme jõudnud arusaamisele, et optimaalse senso- rite taristu rajamine eeldab, et linnaruumis on teada ja planeeritud ka drooni maandumisplatside võrgustik. Neid maandumisplatse nime- tatakse vertiportideks. Vertiportide loomine nõuab kindlasti koha- liku omavalitsuse ja riigi tähelepanu. Tallinnas pole sellist planeerin- gut veel alustatud. Meie eesmärk on projekti käigus juhtida Tallinna Linnavalitsuse ja Transpordiameti tähelepanu vajadusele alustada maapealse verti- portide taristu planeerimisega. Vertiportide asukohtade planeeri- mine on tulevikku silmas pidades ülioluline, mis panebki lõplikult paika nii võimalikud droonilennukoridorid kui määrab ka drooniseire sensorvõrgustiku paigutuse.

Millest koosneb droonide tuvastamiseks vajalik süsteem? Huvitav oleks ka teada, mis sensoreid Tallinna pilootprojektis kasutatakse? Droonituvastuseks vajalik süsteem koosneb tarkvaraplatvormist ja droonide asukoha reaalajas määramiseks (positsioneerimiseks) kasutatavatest sensoritest (radarid, RF sensorid, drooni kaugtuvas- tussensorid jms). Efektiivse drooniseire süsteemi rajamiseks on vaja kombineerida mitut tüüpi sensoreid, mis töötavad erineva tehnoloogia baasil. See võimaldab luua mitmetasandilise integreeritud süsteemi, kus eri tüüpi ja erinevad sensorid täiendavad üksteist. Nimetatud juhul integreeritakse sensorid ühtsesse süsteemi TrackDeep C2 droonituvastuse ja perimeetrikaitse tarkvaraplat- vormiga. TrackDeepi arendatud C2 tarkvara on mõeldud nii üksiku objekti kui ka suure maa-ala kaitsmiseks, sobides nii droonide kui ka teiste liikuvate objektide tuvastamiseks.

Selle projekti käigus kasutame järgmisi sensoreid: a. Eesti tehnoloogiaettevõtte Rantelon OÜ kõrge kvaliteediga

109

TEEJUHT / NR 11

Powered by