Teejuht sügis 2024

Foto: Lennuliikusteeninduse AS

Uuenenud süsteemid pakuvad kohaspetsiifilist ilmainfot.

UUDIS

Tartu ja Kuressaare lennujaama ilmainfo timmiti täpsemaks

milt pärinevat ilmainfot oma ekraanil. Regionaallennuväljadele lendajad saavad ilmainfo lennuinformaatorite käest. Tartu puhul on pilootidel võimalik ilmateateid kuulata ka Tartu lennuvälja automaat- se infoteenuse vahendusel. Muudatus sai teoks tänu Lennuliiklusteeninduse Aktsiaseltsi, Kesk- konnaagentuuri ja Aktsiaseltsi Tallinna Lennujaam tihedale koos- tööle. Uued ilmavaatlussüsteemid on nüüdisaegsed ja vastavad lennuväljade lennumeteoroloogiateenuse osutamise nõuetele.

Juulikuust on Tartu ja Kuressaare lennuväljadel kasutusel uuene - nud automaatsed ilmavaatlussüsteemid (ingl Automated Weather Observing System, AWOS), mis koostavad ja väljastavad ööpäev läbi kohalikke regulaarseid ja spetsiaalseid ilmateateid. Uuenenud süsteemid seiravad kogu ööpäeva kohalikke ilmastiku- tingimusi ja väljastavad automaatselt ilmateateid. Seni kasutusel olnud süsteemidele lisandusid äikeseandurid. Rahvusvaheliste ilmajaamade infoga võrreldes on uuenenud süsteemidelt pärinev teave täpsem ja detailsem.

Samasugune muudatus tehakse kõikidel regionaallennuväljadel ning Tallinna lennuväljal.

Ilm mängib lendamisel väga suurt rolli ja mida täpsem ilmainfo, seda parem ohutus. Lennuinformaatorid näevad uuenenud süstee-

113

TEEJUHT / NR 11

Powered by