Teejuht sügis 2024

MAA

TEHNOLOOGIA

Põlva nutitee on toonud kaasa autojuhtide liikluskäitumise muutuse

Gerli Ramler , Teejuhi kaasautor

Põlva sai 2024. aasta alguses Eesti esimese, 2,7-kilomeetrise nutitee ehk keskmise kiiruse mõõtesüsteemi, mida toetavad kõigi liiklejate liikluskäitumist jälgivad ülekäigurajad ja sõidukijuhtidele liikluskäitumise kohta tagasisidet kuvavad märgid. Suve lõpus võib kinnitada, et uus lahendus on kandnud vilja ning kasvatanud Põlva peatänavatel liiklusohutust.

Ta selgitab, et algatuse peamine eesmärk oli jalakäijate ja autojuhtide ohutuse tagamine Põlva peatänaval. Päevane liiklus- sagedus teelõigul on suur, iga päev läbib seda ligi 5000 sõidukit, sealhulgas veokid. Sama teed kasutab aga ka suur hulk jalakäijaid iga päev tööle või kooli jõudmiseks. Liiklusohutuse seisukohalt on see teelõik väljakutseid pakkuv – künklik ja käänuline tee võib juhtide tähelepanu kiiruspiirangutest kõrvale juhtida ning ohtusid suuren- dab omakorda kergsõidukite hulga suurenemine.

„Meie üks siht on olla liiklusohutuses eeskujuks, sest elluviidud nutitee projekt annab võimaluse rakendada liiklusohutuse parandamiseks meie lahendust kuluefektiivselt ka mujal Eestis ja Euroopa Liidus,” ütleb lahenduse arendanud tehnoloogiaettevõtte Bercman Technologies tegevjuht Mart Suurkask . „Nutitee on visioon tulevikutänavast, kus kõik liiklejad on võrdsed ning rõhk pole ainult autodel. Selleks tuleb pakkuda lahendusi, mis paneks autojuhte oma liikluskäitumist objektiivsemalt hindama ja pöörama tähelepanu vähekaitstud liiklejatele.”

68

TEEJUHT / NR 11

Powered by