Teejuht sügis 2024

MAA

Pinnakoorumise tsüklite võrdlus AVA eripinna tulemustega Pinnakoorumine pärast 7 külmutamise tsüklit, kg/m² Pinnakoorumine pärast 14 külmutamise tsüklit, kg/m² Pinnakoorumine pärast 28 külmutamise tsüklit, kg/m² Pinnakoorumine pärast 42 külmutamise tsüklit, kg/m² Pinnakoorumine pärast 56 külmutamise tsüklit, kg/m² Eripind AVA meetodil, mm-1 Külmakindluse piir AVA meetodi järgi mm -1

0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,25 0,30 0,35 0,40 0,45 0,50

10,00 15,00 20,00 25,00 30,00 35,00

0,00 5,00

Retsepti number

3. AVA metoodika eelised: AVA võimaldab kiiret ja täpset betooni õhumullide struktuuri hindamist, mis aitab varakult tuvastada või- malikke probleeme betoonisegus. 4. Betooni koostisosade mõju: betooni külmakindlust mõjutavad oluliselt täitematerjalide ja tsemendi valik, lisandite kasutamine ja segamisvee kvaliteet. Täitematerjalide pooride struktuur ja suurus, tsemendi koostis ja peensus ning lisandite efektiivsus on kõik olu- lised tegurid betooni külmakindluse tagamisel. Soovitused edasiseks Edasised uuringud: täiendavad uuringud on vajalikud, et paremini mõista AVA metoodika ja traditsiooniliste metoodikate korrelat- siooni. Praktiline rakendamine: soovitatav on AVA metoodikat laiemalt kasutada betooni külmakindluse hindamisel, eriti kiirete ja täpsete tulemuste vajaduse korral. Kokkuvõte Magistritöö annab olulise panuse betooni külmakindluse alternatiiv- sete katsemetoodikate uurimisse. AVA metoodika osutus tõhusaks tööriistaks, mis parandab betoonkonstruktsioonide kvaliteeti ja vastupidavust külmumistingimustes. Töös on põhjalikult käsitletud ka betooni koostisosade ja erinevate lisandite mõju külmakindlusele ning esitatud soovitusi edasisteks uuringuteks ja praktiliseks rakendamiseks.

200 ml süstlaga ning süstitakse AVA seadme põhja, kus geel ja vesi vabastavad õhumullid. Õhumullid tõusevad veepinnale ja kogune- vad klaasnõu alla, mille kaalu vähenemist registreeritakse ajas. And- med analüüsitakse arvutis, et määrata õhumullide eripind ja paigutustegur. Mõõtmist jätkatakse 25 minutit või kuni massi- muutus peatub 2 minutiks. Erinevate betoonisegu komponentide mõju AVA tulemustele AVA meetod tõestas ennast tõhusa vahendina betooni külma- kindluse hindamisel. Katsetulemused näitasid, et kui õhumullide eripind on vähemalt 25 mm¹, siis olid katsekehad külmakindlad. Eripinna 25 mm¹ puhul olid katsekehad külmakindlad. Kui õhu- mullide eripind on alla 25 mm¹, siis võib betoon siiski olla külma- kindel, kui muud segu omadused nagu tsemendi kvaliteet ja täite- materjalide valik, on optimeeritud. Samuti näitasid tulemused, et õhumullide eripinna suurenemine 10% võrra suurendab külma- kindlust ligikaudu 33,6%. Peamised järeldused 1. AVA metoodika efektiivsus: AVA metoodika osutus efektiivseks ja andis hea korrelatsiooni traditsiooniliste meetoditega nagu EVS 814 ja ASTM C457/C457M-16. 2. Õhu eripinna mõju: suurem õhu eripind betoonis kompenseerib suurema v/ts suhte või väiksema tsemendi koguse, tagades betooni külmakindluse.

84

TEEJUHT / NR 11

Powered by