Teejuht sügis 2024

RAHVUSVAHELINE KOOSTÖÖ Eesti Euroopa lennunduse keskmes

Uku Tampere , Teejuhi kaasautor

Eesti liitus Euroopa Lennunavigatsiooni Ohutuse Organisatsiooni ehk Eurocontroliga 2015. aastal. Viimased kaks ja pool aastat on Eurocontrolis sideohvitserina Eesti lennundusalaseid suhteid seadnud Enel Rand .

022. aasta märtsis siirdus Transpordiameti lennundus- 2 nõunik Enel Rand oma oskuseid ja võimeid proovima Brüsselisse. Kolm aastat varem Eesti Lennuakadeemias lennundusettevõtte käitamise eriala cum laude lõpetanud ja Transpordiametisse 2020. aastal tööle asunud naine on Euroopa Lennunavigatsiooni Ohutuse Organisatsiooni – Eurocontroli – Eesti sideohvitser ja tema lähetus on ajaliselt umbes poole peale jõudnud. Eesti riigi kõige kõrgem esindaja Eurocontrolis on Transpordiameti lennundusteenistuse direktor. Tema on see, kellel on ametlikel hääletamistel hääleõigus. Enel ise ei hääleta, vaid annab nõu, juhendab, otsib küsimustele vastused, vahendab, vastab, kuulab, räägib ja omab kõige laiemat pilti nii Eurocontrolis kui Eesti lennun- duses toimuvast. Eurocontrol on valitsustevaheline organisatsioon, mille peakontor asub Brüsselis. Asutus loodi eesmärgiga tõhustada riikidevahelist koostööd, sealhulgas eriti tsiviilsõjalist koostööd lennuliikluse korraldamisel Euroopas, muutes seeläbi lennuliikluse toimimise Euroopa õhuruumis sujuvamaks, ohutumaks ja kuluefektiivsemaks.

Eurocontroli tegevuste hulka kuuluvad lisaks reaalselt lennuliikluse korraldamisele ja sellega seonduvate teenuste pakkumisele ka kontseptsioonide väljatöötamine, teadusuuringud, üleeuroopaliste projektide elluviimine, tulemuslikkuse parandamine, erinevatel tasanditel koordineerimine peamiste lennunduses osalevate sidusrühmadega ning samuti lennunduse tulevase arengu ja strateegiliste suunitluste toetamine. Algse lepingu sõlmisid 1960. aastatel kuus riiki. Nüüdseks on Euroopa usaldusteenuse osutajate nimekirjas (ingl European Certificate Trust List , ECTL) 41 liikmesriiki, järgmise aasta algusest 42 (lisandub Island). Eurocontroli konventsioon allkirjastati 1960. aastal ning see jõustus 1963. Hoolimata asjaolust, et ECTL ei ole Euroopa Liidu organisatsioon, on Euroopa Liit ECTL-ile delegeerinud mõningaid osi ühtse Euroopa taeva programmi (ingl Single Euro- pean Sky , SES) teostamiseks.

Eurocontrol pakub Network Manager 'i ehk võrguhalduri teenust ning see tähendab sõna otseses mõttes kogu Euroopa taeva

99

TEEJUHT / NR 11

Powered by