Teejuht suvi 2024

VESI

ühend PIANC pärineb organisatsiooni algusaastatest, kui L selle nimeks oli Permanent International Association of Navigation Congresses . Organisatsiooni tegevus algas veetranspordi kiire arengu aegadel, kui kiiresti suurenes ka vajadus vastava taristu järele nii merel kui ka sisevetel ning valdkonna spet- sialistid otsustasid 1885. a korraldada teadmiste ja kogemuste jagamiseks kongressi. Esimesele järgnes teine ning mõne aja pärast otsustati koonduda organisatsiooniks. Organisatsioon arenes kongresse korraldavast liidust tehnilisi standardeid sead- vaks liiduks, kuid kuna lühend oli juba tuntud, jäeti see organisat- siooni nime muutumisel kaubamärgina endiseks. Eesmärkide saavutamiseks tegutseb PIANCis neli tehnilist komis- joni – sisevete laevaliikluse komisjon (InCom), merelaevaliikluse komisjon (MarCom), keskkonnakomisjon (EnviCom) ja huvivee- liikluse komisjon (RecCom). Komisjonide juhtimisel tegelevad ekspertide töögrupid juhendite väljatöötamisega. Juhendeid (mida nimetatakse töögrupi aruanneteks) on koostatud nt sisevete kanali- te lüüside ja laevatõstukite, sadamarajatiste seisukorra jälgimise ja korrosioonitõrje, sisevete laevaliikluse infosüsteemide, ro-ro-laeva- de sadamate projekteerimise, vesiehitistega seotud õnnetuste kriisijuhtimise, õhureostuse ja süsinikuheitmete, süvendusmaterja- lide taaskasutuse, keskkonnariskide hindamise jpm jaoks. Areneva majandusega riikide ja noorte spetsialistide toetamiseks on loodud rahvusvahelise koostöö komisjon (CoCom) ja noorte spetsialistide komisjon (YP-Com). PIANC rõhutab oma tegevuses vajadust arvestada kliimamuutus- tega ja „ “ ( Working with Nature ). Loodusega töötada koos loodusega koostöö all mõeldakse projekti eesmärkide saavutamisele öko- süsteemi kontekstis ja sellega juba algusest peale arvestades.

( Qualifying Members ) võivad olla riigi ametlikud esindajad, riigi piirkondliku omavalitsuse ametlikud esindajad, valitsustevahelised organisatsioonid või riigi PIANCi juhtorganites esindamiseks jõud ühendanud eraettevõtted. 43 riiki on PIANCis esindatud valitsus- asutuse kaudu. Eesti on PIANCi kvalifitseerunud liige 2001. aastast. Kvalifitseerunud liikmed võivad riigis luua kohaliku sektsiooni ( Natio- nal Section ), mis koondab riigi üksikisikutest ja ettevõtetest liikmeid ning korraldab kohalikku tegevust, samuti korraldab ühendust pea- korteri ja kohalike liikmete vahel. PIANCil on 28 tunnustatud koha- likku/riiklikku sektsiooni, mis hõlbustavad kontakte peakorteri ja kohalike liikmete vahel. Koos kohalike sektsioonide liikmetega on PIANCil umbes 520 ettevõttest liiget (konsultatsiooni-, ehitus- ja tootmisettevõtted, sadamad jpt) ning ligi 1600 üksikisikust liiget. Suurte summadega PIANCi ürituste korraldamist toetavaid ette- võtteid nimetatakse plaatinaliikmeteks. PIANCi juhivad president, peasekretär ja asepresidendid. Asepresi- dendid valitakse nii, et kõik maailma põhilised piirkonnad oleksid esindatud. Oluliste otsuste vastuvõtmine kuulub igal aastal toimuva PIANCi peaassamblee ( Annual General Assembly , AGA) pädevusse. Iga nelja aasta tagant toimub PIANCi ülemaailmne kongress. Lisaks korraldab PIANC veel kahte regulaarset rahvusvahelist konve- rentsi – arenevate riikide ranniku ja sadamainseneeria konverentsi COPEDEC ning jõetranspordikonverentsi Smart Rivers . PIANCi piirkondlike üritustena toimuvad Vahemere piirkonna ühtse tehnilise kultuuri arendamisele suunatud konverents PIANC Mediterranian Days ( of Coastal and Port Engineering ), Põhjamaade liikmesriikide kokkutulek NordPIANC ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna kesk- ne PIANC Asia Pacific Conference . PIANC Eesti MtÜ PIANC Eesti loodi 2015. aastal eesmärgiga toetada laevateede ja sadamate projekteerimise, ehitamise, rekonstrueerimise, korras- hoiu ja kasutamise parima praktika levitamist eelkõige Eestis, aga miks mitte ka kaugemal, kuna nt Lätis kohalikku sektsiooni ei ole. Samuti on PIANC Eesti kohalikuks kontaktpunktiks, mis annab Eesti erialaspetsialistidele ja ettevõtetele võimaluse liituda ülemaailmse organisatsiooniga, et saada liikmetele ette nähtud soodustusi PIANCi juhendite hankimisel ja osaleda soovi korral organisatsiooni töös ja üritustel. PIANC Eesti liikmeteks on sadamaid, vesiehitiste projekteerimise ja ehitamisega, samuti ujuvkaide tootmisega tegelevaid ettevõtteid, konsultatsioonifirmasid, aga ka valdkonna spetsialistidest üksik- isikuid. MTÜ tegevust korraldab juhatus, mis seni on olnud kaheliik- meline. Sideme hoidmiseks liikmete vahel toimuvad korra kuus veebikoos- olekud, kus jagatakse infot enda tegemistest PIANCi valdkonnas ning tehakse tegevusplaane. Igal aastal toimub vähemalt üks külas- käik mõnele uuele või muidu huvitavale temaatilisele objektile.

PIANCil on liikmeid 79 riigist ja liikmelisuse reeglid on mõnevõrra keerulised. PIANCi hääleõiguslikuks või nn kvalifitseerunud liikmeks

Põhimõtteliselt tähendab loodusega koostöö asjade tegemist teises järjekorras:

1. pane paika projekti vajadused ja eesmärgid ; 2. mõista ümbritsevat keskkonda ; 3. kaasa huvigruppe sisuliselt ja tuvasta win-win- variandid ; 4. koosta projektlahendus, millest võidaksid nii laevaliiklus kui loodus .

30

TEEJUHT / NR 10

Powered by