Teejuht suvi 2024

Teoreetilised teadmised on väga olulised – ka meresõiduohutuse seadus ütleb, et väikelaevajuhil peavad olema asjakohased tead- mised ja oskused. On arusaadav, et need kipuvad ajaga ununema, sellepärast ongi alati paslik vajadusel üle vaadata meresõidu- ohutuse seadus ja laevatatavatel sisevetel liiklemise kord, need mõlemad on Riigi Teataja võrguväljaandes kättesaadavad. Väike- laevajuht võiks teha seda regulaarselt, sest aeg-ajalt seadusi ja määrusi muudetakse ja parandatakse. Praktiliste oskuste kasutamine ja nende olemasolu annavad väikelaevajuhile enesekindlust ka keerulisemates olukordades, kus kiire reageerimine ja otsustusvõime võivad ära hoida hullema. Selliste oskuste säilimisele aitab kaasa väikelaeva regulaarne kasu- tamine – tea enda oskusi ja tunne oma veesõiduki omadusi erine- vates olukordades. Harjuta pidevalt läbi kõik see, mis tekitab eba- kindlust, on need manöövrid või sildumine, sõlmede tegemine või tiheda veeliiklusega alas sõitmine. Väikelaeva tehnilist seisundit tuleb kindlasti kontrollida enne hooaja algust ja soovitatav on seda teha ka hooaja vältel. Kontrollida tuleks veesõiduki kere, kütuse- ja elektrisüsteemi (voolikud, aku ja elektrijuhtmed), rooli toimimist, mootorit, trimmi, käiguvahetust, elektroonikat (tuled, helisignaal, klaasipuhastajad, pilsipump, navi- gatsiooniseade koos kajaloodiga jne). Oluline on, et sellist kontrolli teeks asjatundja tootja juhistel järgi. Samuti peab olema kehtiv sagedusluba ka erinevatele väljakiirgavatele seadmetele, nagu näiteks mereside raadiojaam, radar jne. Väikelaev varusta kategooria järgi , kuid näiteks D-kategooria nõutud varustuse hulka kuulub: ujuvusvahend kandevõimega vähe- malt 50 N* või päästevest kandevõimega vähemalt 100 N*, pilsipump või hauskar, ankur koos ankruotsaga, pukseerimisots, aerud või mõla, udupasun või muu heliseade, kompass, jäätme- kogumisvahendid, tuled rahvusvahelise laevakokkupõrgete välti- mise eeskirja (COLREG) kohaselt või laevatatavatel sisevetel liikle- mise korra alusel ning tulekustuti**. * nõutav sertifikaat/markeering (SOLAS, CE või ISO). ** tulekustuti on nõutav väikelaeval, kus kasutatakse lahtise leegiga küttekeha, põlevaid vedelikke või gaasiseadmeid, sisemootorit või üle 25 kW võimsusega päramootorit.

Väikelaevandusest on Eestis saanud arvestatav valdkond, mille tipphooaeg on suvel. Veekogudel tihenev liiklus seab prioriteediks väikelaevajuhi teadmised ja oskused. Rait Prits , Transpordiameti väikelaevade üksuse juhataja aarkümmend aastat tagasi võis suvel vee peal kohata P pigem kalamehi kui virgestusvõimalusi otsivaid inimesi. Praegu on veesõidukite kättesaadavus ja tootevalik korda- des parem kui sajandivahetusel. Suure valiku tulemusena on ka hinnad taskukohasemad ja veesõiduk pole enam luksuskaup. See- tõttu on veekogudele lisandunud veesõidukeid ja tihenenud liiklus, mis omakorda seab prioriteediks väikelaevajuhi teadmised ja osku- sed. Arvestades huvigrupi suurust, toimub neile suviti ka erinevaid sündmusi: merepäevad, jõe- ja järvefestivalid. Eeskujulik väikelaevajuht lähtub peamiselt neljast põhimõttest: teo- reetilised teadmised, praktilised oskused, väikelaeva tehniline seisu- kord ning kohustusliku varustuse olemasolu.

Tutvu enne sõitu ka oluliste navigatsiooniteavitusega

navigatsioonihoiatuste portaalis

Eeskujulik väikelaevajuht lähtub peamiselt neljast põhimõttest: teoreetilised teadmised, praktilised oskused, väikelaeva tehniline seisukord ning kohustusliku varustuse olemasolu.

35

TEEJUHT / NR 10

Powered by