Teejuht suvi 2024

esti Lennundusklaster (ingl Estonian Aviation Cluster , E EAC) on mittetulundusühing, mis ühendab lennundus- valdkonna organisatsioone nii Eestis omavahelise koostöö eesmärgil kui ka Euroopa klastrite võrgustiku osana. Ühingul on 29 liiget, kellest neli on assotsieerunud ehk n-ö vabakäigu staatusega liikmed. Jaan Tamm, klastri juhatuse liige ja tegevjuht ühes isikus kinni- tab, et põhjusi, miks osa liikmeid on n-ö vabakäigu staatusega, on mitmeid: „Näiteks selleks, et lennuakadeemia saaks liituda, tuleks see kooskõlastada ministeeriumiga, formaalselt olekski siis liige Haridus- ja Teadusministeerium. Tehnikaülikooliga oli algul kokku lepitud, et nad ei astu MTÜde liikmeks. Lisaks nen- dele on assotsieerunud liikmed ka Eesti Lennundusmuuseum ja MTÜ Mehitamata Lennunduse Liit.” Ta lisab, et alates klastri loomisest 2018. aastal on toimunud ka liikumisi, osa kunagisi liikmeid on lahkunud, osa juurde tulnud. „Eesti lennunduses on ka neid ettevõtteid, kes on ära- ootaval seisukohal, sest neil on kogu vaba info sektori tege- vuse kohta ju niisamagi käes, nad tellivad meie uudiskirja. Väikeettevõtete puhul on mõtlemise koht ka liikmemaks, sest pärast pandeemiat on neil olnud taastumine suurte tegijatega võrreldes keerulisem. Usun, et sedamööda, kuidas lennundus- sektor areneb, kasvab tulevikus ka ühendusse kuuluvate ettevõtete arv ning olulisus seisukohtade kujundajana.”

Foto: erakogu

Jaan Tamm, praegune Eesti Lennundusklastri juhatuse liige ja tegevjuht on olnud aastatel 1993–1996 peadirektori asetäitja, Lennuameti 1996–1997 peadirektor, kuulu- Lennuliiklusteeninduse Keskuse nud ka RAS ja RE nõukogudesse. Estonian Air Eesti Lennujaamad Aastatel 1998–2006 oli riigi äriühingu Lennuliiklusteeninduse AS juhatuse esimees. 1993. aastal alustatud Eesti lennuliiklusteeninduse süsteemi reorganiseerimise tulemusena kujundati Jaan Tamme eestveda- misel esmakordselt Eestis iseseisev lennuliiklusteenust osutav organisatsioon, seda jätkusuutliku ja elujõulise äriühinguna. Koos arenguvõimelise kollektiiviga ehitati üles nüüdisaegne lennu- liikluse korraldamise süsteem ja käivitati koostöös Tartu Lennu- kolledžiga Lennuliiklus- Eesti lennunduspersonali koolitamine. teeninduse AS IATA tunnistati lennufirmade poolt 2003. aastal maailma parimaks lennuliiklusteeninduseks ja anti tunnustu- IATA sena Eagle Award . Aastatel 2008–2009 töötas Tamm lennuliiklusteeninduste organisatsiooni Euroopa lennu- CANSO liikluse korraldamise direktorina. 2003–2006 oli sama organisat- siooni täitevkomitee liige. rahvusvahelise Brüsselis

Aastatel 2009–2014 oli

rektor, aastatel Eesti Lennuakadeemia

2014–2015

nõukogu liige. Lennuliiklusteeninduse Aktsiaseltsi

Aastatel 2017–2021 oli Põhja-Euroopa funktsionaalse õhuruumi- osa NEFAB, mis koondab Eesti, Läti, Soome ja Norra lennuliiklus- teenistuste arendustegevusi, programmibüroo juhataja ning 2022. aastast juhatuse liige ja tegevjuht. Eesti Lennundusklastri Vahepeal 2021–2023 veel ka Lennuakadeemia juhtivlektor.

Allikas: Vikipeedia, Jaan Tamm

93

TEEJUHT / NR 10

Powered by