Teejuht sügis 2023

VESI

Meremuuseumi arendusprojekt

Nargen Nord lahendab mitu Naissaare kitsaskohta

Jaano-Martin Ots , Meremuuseumi kommunikatsioonijuht

Eesti Meremuuseum avas tänavu kevadel Naissaarel saare ajaloost hooajalise välinäituse „Naissaar – Tallinna merevärav“ ning ka saart Tallinnaga ühendava laevaliini väljumiskoht Lennusadamas sai näituse postamentidega sümboolselt tähistatud. Näitus jääb avatuks augusti lõpuni ning annab ülevaate Tallinna merevärava ajaloost ning saarele kavandatavast Meremuuseumi uuest külastuskeskusest Nargen Nord.

oos näituse avamisega käivitas Meremuuseum kogumis- K kampaania Naissaare ajaloo ja kultuuripärandi talletami- seks. Kuna suurema osa ajaloost on Naissaar olnud sule- tud ja salastatud militaarpiirkond, olid avalikkusele kättesaadavad materjalid saare ajaloo ja ehitiste kohta pigem napid. Üleskutsega soovis Meremuuseum koguda fotosid, dokumente, esemeid, mäles- tusi ning muud, mis aitaks Naissaare ajalugu säilitada ning kavanda- tavat uut muuseum-külastuskeskust Nargen Nord ja selle eksposit- siooni üles ehitada ja sisustada. Juba juuli lõpuks oli ilmne, et kogumisaktsioon on osutunud edu- kaks. Üleskutsele edastada muuseumile materjale Naissaare mine- viku kohta on vastanud ootamatult paljud inimesed ning laekunud on ka üpris haruldasi esemeid, näiteks 1928. aastal saarel sõjaväe- teenistuses olnud noormehe fotoalbum. Teateid ajalooliste fotode

ja dokumentide leidude kohta on saabunud ka väliseestlastelt, mis- tõttu otsustas muuseum esialgu juulikuu lõpuni planeeritud kogu- miskampaania tähtaega pikendada septembri lõpuni. Kogumis- aktsioon ei tähenda tingimata, et inimesed peaksid oma mälestus- esemetest loobuma, muuseumile on täiesti sobiv ka võimalus teha fotodest või muudest esemetest digikoopiad ning tagastada origi- naalid omanikule. Nargen Nord leevendab mitu saare kitsaskohta Meremuuseumi Naissaare uus külastuskompleks Nargen Nord hõlmab mitut erinevat sihtkohta saarel, mille välja ehitamine toimub etappide kaupa. Olulisim osa Nargen Nordi projektist on Naissaare põhjatipu lähedal paiknev küllaltki hästi säilinud tsaariaegne suurtükipatarei 10A, millest saab muuseumi püsiekspositsioon.

28

TEEJUHT / NR 7

Powered by