Teejuht sügis 2023

Mõlema kirjeldatava edasiarenduse eelduseks on, et projekti tarvis on loodud täpsed koridori mudelid. Selle aluseks omakorda on hästi koostatud alakomponendid. Nagu juba mainitud, on prog- rammiga kaasas käivate alakomponentide võimalused kohati pii- ratud, seega on tõenäoliselt vajalik alakomponentide koostaja ( Subassembly Composer ) abil paremate alakomponentide välja- töötamine. Nullist loodud alakomponentide puhul oleks võimalik täpselt määrata nendega kaasnev info, jättes välja üleliigse ja kaa- sates ainult seda, mida konkreetse projekti lahendus nõuab. Mahtude väljavõtte automatiseerimine Dynamo abil Alates Civil 3D 2020 versioonist lisandus programmile visuaalse programmeerimise liides nimega Dynamo. Dynamo võimalused Civil 3D töövoo automatiseerimiseks on väga laiad. Kuna tegemist on visuaalse programmeerimisega, siis ei ole selle kasutamiseks vajalik eraldi programmeerimiskeele õppimine. Samas tuleb kasuks kogemus programmeerimise valdkonnas, sest ka visu- aalne programmeerimine nõuab kasutajalt mõistmist, kuidas programm informatsiooni sisendeid mõistab, neid töötleb ja väl- jastab. Dynamo abil on võimalik näiteks automatiseerida Civil 3D pinda- dest solid objektide tegemine, mida siis hiljem saab BIM projek- tides IFC failides kasutada. Lisaks saab automatiseerida ka eri- neva info väljastamise otse Exceli tabelitesse (joonis 4). Kui luua piisavalt põhjalik Dynamo lahendus, siis peaks olema võimalik automaatselt luua mahtude väljavõtte tabel, mille vormistus on minimaalse kasutajapoolse töötluse järel projekti dokumentatsioonile lisatav. Kuna Dynamo võtab andmed otse Civil 3D objektidest, siis tähendaks see, et muutes projekti lahen- dust on võimalik automaatselt uuendada ka mahtude tabeleid. Pädevate Dynamo lahenduste välja töötamine, mida on otstarbe- kas projektide töövoos kasutada, nõuab insenerilt kogemust ja aega, kuid kui need on juba loodud, siis kiirendavad nad kindlasti töö protsessi. Mahuväljavõtte automaatne eksport mahutabelisse Levinud lahendus Civil 3Dst mahtude eksportimiseks on Generate Volume Report käsk . Seeläbi saab luua valitud tee telje, sample line grupi ja materjalide nimekirja põhjal mahtude väljavõtte. Prob- leem on selles, et mainitud väljavõte eksporditakse HTML for- maadis, mis on avatav veebibrauseris. Teine võimalus on kasutada Toolspace lipiku Toolbox alajaotuse Volume Report 'i, kus saab valida eksportimiseks Exceli faili for- maadi. Kuna Excel võimaldab ühest failist teise infot importida, siis oleks võimalik koostada mahtude tabeli dokument, mis võtab andmed sel viisil loodud mahu raporti lahtritest. Mahtude eksportimist Exceli formaati võimaldab ka Civil 3D prog- rammile lisana installitav Project Explorer liides. Eelis Toolbox 'i raportiga võrreldes on see, et väljastatavat infot on võimalik täpsemalt kujundada ja määratleda. Samas tuleb eelnevalt uurida, kas selle lahendusega on võimalik väljastada katendi kihtide info ilma uute pindade loomiseta.

Joonis 4. Civil 3D info eksportimine Dynamo abil Exceli tabelisse

Kokkuvõte Mahtude arvutamisele on Civil 3D programmiga võimalik lähene- da mitmel erineval moel ning peamisteks määravateks faktori- teks efektiivseimate töövõtete valimisel on projekti iseloom ja projekteerija pädevus. Vaatamata sellele, kuidas projekteerija mahtude arvutamisele läheneb, on võimalik saavutada väga täpne tulemus. Ka liht- samate ühekihiliste alakomponentide kasutamisel on võimalik täpselt arvutada väljakaeve ja täite mahud, kuid see nõuab lisatööd erinevate abipindade loomise näol. Lisaks on selle mee- todi kasutamisel vaja käsitsi arvutada katendikihtide mahud, mis nõuab lisatööd ja aega iga kord, kui projektis toimuvad muuda- tused. Keerukamate mitmekihiliste alakomponentidega on võimalik mahtude arvutamist suuremal määral automatiseerida ning tagada kogu projekti vältel parem ülevaade ehitusmahtudest. See meetod nõuab projekti algetappides suuremat eeltööd ja lahen- duste täpsemat läbitöötamist. Lisaks võimaldavad mitmekihilised alakomponendid ka kiiret lõigete toestamist kogu projekteeritava tee ulatuses ning annavad täpsema ülevaate teekonstruktsiooni paiknemisest teiste objektide (rajatised, tehnovõrgud, jne) suhtes.

Selleks, et mahuarvutuste töövoogu veelgi kiirendada, tasub kaa- luda erinevaid edasiarendusi, millest kaht eelnevalt käsitleti.

Mahtude arvutamisel Civil 3D programmiga on efektiivseimate töövõtete valimisel määrav faktor projekti iseloom ja projekteerija pädevus.

75

TEEJUHT / NR 7

Powered by