Teejuht, kevad 2022.a

Branson teatas 2014. aastal, et plaanib siseneda ka puhkusereiside turule. Aasta hiljem lõi ta käed Itaalia laevatootja Fincantieriga, kellega sõlmiti kokku 2,55 miljardit dollarit maksma läinud tehing kolmele Kariibi merel seilavale laevale, mis mahutaks 2800 reisijat ja 1150 laevapere liiget. „Olin Bransoni kruiisifirma esimese laeva Scarlet Lady esimeses meeskonnas, kelle ülesandeks oli tehases ehituse viimases faasis teha omaniku- järelevalvet ja valmistada laev ette selle vastuvõtmi- seks ja opereerimiseks,“ räägibKarl. Paraku langes selle 17 teki ja 1408 kajutiga 277,2 meetri pikkuse laeva üleandmine 2020. aasta veebruaris kokku n-ö koroona aja algusega, mistõttu tuli laeva käikulaskmist pidevalt edasi lükata ja teha korrektiive nii laeva opereerimisel kui ka konstrukt- sioonis. Esimene reisijatega reis toimus alles 2021. aasta augustis. Sellest hoolimata jõudis Karl lepingu lõpuni oma meeskonnaga tegeleda laeva garantiitööde ja järgmise laeva Valiant Lady laeva- pere ohutusalase ettevalmistamisega. Briti miljardäri ja transpordivaldkonna ühe entusiast- likuma novaatori Bransoniga kohtus Karl kohe esimesel tööpäeval jamitmel korral ka hiljem. „Sir Branson on oma kruiisifirmast väga pikalt unis- tanud ja sarnaselt kõigile tema varasematele ettevõtmistele on tal plaan kruiisi kui puhkuse veetmise kontseptsiooni radikaalselt muuta,“ räägib ta. „See mõte ei ole tal kindlasti soiku jäänud, pigem on tulnud seda vastavalt maailmas valitsevale pandeemiaolukorrale pidevalt kohandada ja leida uusi lahendusi.“ Praegu lubab USA tervisekaitse amet reisilaevu opereerida maksimaalselt 50protsendilise reisijate täituvusega. Scarlet Lady sõidab neil tingimustel Miamist algavatele 4–5päevastele kruiisidele Kariibi merele. Laev on mõeldud vaid täiskasvanutele, teenindades reisijaid alates 18. eluaastast. Valiant Lady ootab hooaja algust Vahemerel. Käesoleva aasta teises pooles peaks Bransoni laevakompaniil valmima kolmas kruiisilaev. Taas kodumaal Erinevate asjaolude kokkulangemisel eelistas Karl möödunud aastal jätkata tööd kodumaal. Ka Eesti laevanduses leidub „keerulisest ajast“ hoolimata põnevaid laevaehitusprojekte, millega Karl Trans- pordiameti laevastikuosakonnas projektijuhina tihedalt kokku puutub. Meremehe pikemast kodus olemisest tunnevad rõõmu kahtlemata pereliikmed. Karli peres kasvab kaks poega, neist üks kahe- ja teine nelja-aastane. „Merd on sõidetud enne mind ja sõidetakse ka edaspidi. Eks meil kõigil ole teatud mõttes raske

Ka Eesti laevanduses leidub „keerulisest ajast“ hoolimata põnevaid laevaehitusprojekte, millega Karl Transpordiameti laevastikuosakonnas projektijuhina tihedalt kokku puutub.

esmaspäeva hommikul tööle minna ja perest mõneks tunniks eemal olla. Kuid samas on rõõm ju õhtul jälle kodus koos olla,“ ütlebKarl. Meremehe elukutse puhul on sinna n-ö ühte mine- misse pandud vähemalt kolme kuu tööpäevade ja ka puhkepäevade minemise raskus. „Samas on kogu taaskohtumise rõõm koondatud sellesse ühte päeva, mil lõpuks koju tuled,“ kirjeldab Karl ja tõdeb, et ilmselgelt selline elukorraldus igaühele ei sobi ja ilma lähedaste toetuse ning mõistmiseta ei oleks see võimalik. Kõige pikem aeg, mis tal on tulnud kodust järjest eemal olla, on kestnud üle poole aasta. Lisaks põnevale tööle on Karli kireks kogu elu olnud purjetamine. Isegi sel määral, et ta on pidanud purjetamise tõttu tööst loobuma. Tänu nii suurtele ohverdustele on ta aga saanud treenida ja osaleda võistlustel. Erinevates paadiklassides on Karl tiitlivõistlustel jõudnud koos purjemeeskonnaga esimese kolme sekka kümnel korral, olnud seejuures maailma- võistlustel kahel korral esimene ja kolmel korral kolmas. Viimati krooniti ta koos meeskonna- kaaslastega maailmameistriks Platu 25 jahiklassis eelmise aasta suvel . Euroopa pur jetamise meistrivõistlustel on ta tulnud neljal korral teiseks ja korra kolmandaks. Rahvusvahelise purjetamis- föderatsiooni matšpurjetamisemaailma edetabelis hoiabKarli meeskond praegu üheksandat kohta. Kas ka pojad hakkavad huvi tundma purjetamise ja meresõidu vastu, näitab aeg. „Minu jaoks on oluline pigem see, et nad terved püsiksid ja küll nad siis leiavad elus oma tee …“ sõnabKarl.

11

TEEJUHT / NR 1

Powered by