Teejuht, suvi 2022.a

RAAMAT

Eesti Maantee- muuseumilt ilmus artiklikogumik „Mitmeilmeline ühistransport“

Eesti Maanteemuuseumi toimetiste sarja teise väljaande, seitsmest artiklist koosneva kogumiku läbiv teema on ühistransport. Raamatu koostas muuseumi teadur Andres Seene. ermini ühistransport tulekut ja juurdumist meie T keelepruuki käsitleb kogumiku avaartiklis Tallinna Ülikooli linnauuringute professor Tauri Tuvikene.

bussitranspordi arengule Tallinnas 20. sajandi algus- kümnenditel. Paramonovi, aga ka Andres Seene maaliine kajastavast artiklist saab lugeda, kuidas linn ja riik püüd- sid 1930. aastatel kaitsta vana liikumistehnoloogiat (tramm ja rong) ning takistada uusi tulijaid (buss), viida- tes linna või riigi tulude kaitsmisele. Tegemist oli veonduse üleilmsete arengusuundadega, mis kajastusid ka Eestis. Eesti bussitranspordi ajalugu võlgneb palju entusiasti- dele. Tallinna ühistransporti on pühendunult uurinud Aare Olander, kes teeb kogumikus kokkuvõtte oma tööst, mis hõlmab Tallinnast lähtuvate lähi- ja kaugbussiliinide ajalugu 1920. aastatest kuni Eesti taasiseseisvumiseni. Bussikerede valmistamine Eestis oli 1920.–1930. aasta- tel pigem reegel kui erand. Tartuski kandusid bussiehi- tuse oskused ja traditsioonid edasi nõukogude aega, kus neid õpiti ka defitsiidimajanduse tingimustes rakenda- ma. Tarvo Puusepp on Tartu autoremonditehases valmistatud kohaliku autobussi TA-6 lugu põhjalikult uurinud ja kirjutanud sellest 2015. aastal ka raamatu „Tartu autoehituse hiilgus ja allakäik“. Maanteemuu- seumi kogumikus teeb ta teemast kokkuvõtte ja lisab ka vahepealsel ajal lisandunud asjakohast teavet.

Muu hulgas vaatleb ta, kuidas ja millistest vaatepunktidest on humanitaar- ja ühiskonnateadlased ühistransporti käsit- lenud. Ühistransport ei ole pelgalt võimalus liikuda üheskoos ühest punktist teise, vaid kõneleb kogukonna, riigi või linna kohta palju enamat. Sellest, kuidas ühistransport on olnud maailma eri linnaruumides n-ö lõuendiks kunstilisele enese- väljendusele, teeb kogumikus ülevaate Tallinna Ülikooli ja Turu Ülikooli doktorant Aleksandra Jantšenko. Ilukirjandus on aines, kus väljamõeldud tegelaste suhtumi- ne ja hoiakud võivad anda edasi vahetut argiolustikku ja tunnetust, mida möödaniku inimesed reisides kogesid. Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse teadur Elle-Mari Talivee on uurinud ühistransporditeemalisi kajastusi Eesti kirjandu- ses. Kogumikus avaldatud artiklis käsitleb ta Friedebert Tuglase noorusaja rongireise Euroopasse. Tuglase mäles- tused aitavad mõista, et juba enam kui saja aasta eest oli Eestist võimalik raudteed mööda üllatavalt kiiresti ja mugavalt Euroopasse reisida. Kui raudtee- ja trammiajalugu on Eestis päris palju uuritud, siis bussiliikluse minevik on tuntavalt vähem käsitlemist leidnud. Värske kogumik püüab seda tühimikku täita: transpordiajaloolane Riho Paramonov heidab uue pilgu

Kogumik „Mitmeilmeline ühistransport“ on müügil Eesti Maanteemuuseumis ja Apollo raamatukauplustes.

103

Powered by