Teejuht, suvi 2022.a

Mis on Sinu jaoks järelevavalveinseneri kõige tähtsam toiming objektil?

ks asi, mida pean ise tähtsaks ja mida ma Ü ka oma meeskonnas alati rõhutan, on kihi- paksuse (killustik, liiv, stabiliseerimis-, täitekiht jne) kontroll. Ükskõik kui täpselt digi- taalsed seadmed ja mehhanismid ka ei töötaks, ikkagi on alati mõistlik teha surfiaukudest mõõ- dulindiga pistelisi kihipaksuse mõõtmisi ja vaa- data, kas tulemused vastavad projektile. Iga aasta on mõni objekt, kus tuleb kihipaksuse probleemiga tegeleda. Meie konstruktsioonid on praegu enamikus konstrueeritud arvutusliku kandevõime järgi. See eeldab, et igal kihil peab olema minimaalne paksus, millega on konstrukt- sioonikihi ja seeläbi ka katte pinna kandevõime tagatud. Seetõttu on iseenesestmõistetav, et me peame vähemalt pisteliselt kihipaksust kontrol- lima, veendumaks, et tee on ehitatud vastavalt projekteeritud konstruktsioonile. Samal teemal edasi arutledes võiks peatuda ühel mõttel. Määruse „Tee ehitamise kvaliteedi nõu- ded“ kohaselt võib näiteks killustikaluste ehita- misel olla kihipaksus üksikmõõtmise tulemusel projektsest paksusest kuni 30 mm väiksem. Kui aga muuta katendiarvutuses nimetatud kihi pak- sus tegelikult 3 cm võrra õhemaks, ei ole arvutus- lik elastsusmoodul ega ka lubatud nihkepinged konstruktsioonis enam tagatud ja teoorias ei pruugi see koht enam vastu pidada. Siin on mõt- tekoht: kas töövõtjad peaksid lähtuma katendi- arvutustes toodud miinimumpaksusest, mitte lubatud hälbest, või määruses kehtestatud piir- määradest, mille puhul ei pruugi lõpptulemus aja jooksul piisavalt kaua vastu pidada?

Tsefelesite pere kõige uuemat liiget võib hea õnne korral ka objektil kohata.

Tsefels on olnud pikki aastaid ulmekate fänn ja vaatab enda sõnul ära peaaegu et kõik uued vähegi sobivad teadusulmefilmid.

„Korra aastas proovime perega käia reisimas mõnes soojemas kohas. Viimaste aastate jooksul oleme Taimaal seiklemas käinud. Seal oleks kindlasti veel mitme hea reisi jagu vaatamist ja nautimist. Väga hea mulje jäi 2017. aastal külastatud Puerto Ricost, kus me abikaasa ja sõpradega paar nädalat ringi sõites aega veetsime. Muu hulgas sai käidud vaatamas ka Arecibo raadioteleskoopi, kus mui- de toimusid ka James Bondi filmi „Golden Eye“ võtted. Samas on kõik reisid möödunud osaliselt ka töötähe all. Mõned korrad olen pidanud keset ringreisi osalema veebi teel koosolekul, aga eks see on minu enda probleem, et ma ei oska puhkuse ajal telefoni välja lülitada,“ kirjeldab Tsefels. Praegu võtab suure osa Timo Tsefelsi vabast ajast viiekuune Labra- dori retriiver, kelle kasvatamisega tuleb koos abikaasaga aktiivselt tegeleda. „Ta on äge väike tegelane, kes käib minuga aeg-ajalt ka objektidel kaasas oma joogikausi ja mänguasjadega.“

Kui ag

43

TEEJUHT / NR 2

Powered by