Teejuht suvi 2023

ÕHK

UUDISED

Tartus valmib mehitamata õhusõidukite testala Transpordiamet on Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) rahastusel algatanud projekti, mille raames töötatakse välja Tartusse loodava automatiseeritud lennundussüsteemide testala kontseptsioon.

estala rajamine loob võimalused mehitamata lennundus- T tehnoloogiate laiapõhjaliseks arendamiseks ja kasutusele- võtuks. See loob eeldused uuenduslike lennunduskontsept- sioonide ja ohutusstandardite väljatöötamiseks ning aitab hõlbus- tada automatiseeritud lennundussüsteemide ohutut testimist. Eesmärk on pikemas perspektiivis luua mehitamata lennunduse innovatsioonikeskkond, mis ühendab kõiki peamisi sidusrühmi, kelle hulka kuuluvad õhuruumi kasutajad, tööstusettevõtted ja teadusasutused. Selline lähenemine annab võimaluse luua jätku- suutlik arenduskeskkond praegustele ja tulevastele tehnoloogiatele,

mis on seotud mehitamata õhusõidukisüsteemide ja seotud lahen- duste kasutuselevõtuga.

EISi läbiviidud hanke võitjaks osutus rahvusvaheline ettevõte ANRA Technologies ning leping allkirjastati 21. aprillil 2023. ANRA Techno- logies tööde uurimistulemused peaksid valmima septembri lõpuks ning nende põhjal rajatakse Tartusse testala, kus tulevastel U-space teenuseosutajatel ja mehitamata lennunduse tehnoloogiate aren- damisega tegelevatel osalistel on võimalik oma teenuseid ja aren- dusi testida ning valideerida.

Loe lähemalt siit.

Droon.

Foto: Adobe Stock

98

TEEJUHT / NR 6

Powered by