Teejuht suvi 2023

AJALUGU 1035 Tallinna lennujaam – Eesti õhuvärav juba pea 87 aastat! eri sihtkohta maailmas

2022. aastal reisiti Tallinna lennujaamast

Jane Kallaste , Tallinna Lennujaama kommunikatsioonispetsialist

Paljude inimeste elus on lennujaam ühel või teisel hetkel tähtsat rolli omanud. Kui seinad saaksid rääkida, siis nii Tallinna kui ka teiste Eesti lennujaamade seintel oleks jagada nii mõndagi, sest neist on alguse saanud palju lugusid – lennujaamadest on teele asunud noorpaare, välisõpilasi, seiklushimulisi reisijaid ja põnevate missioonidega ärireisijaid ning arvukalt perepuhkusele minejaid.

esti pealinna saabujaid tervitab reisiterminali otsaseina silt E TALLINN ning lennujaama sisenedes võtab reisijaid vastu hubane ja kodune õhkkond. Paljude jaoks on lennujaam vei- di maagiline koht, mida ümbritseb teatav salapära ja kus toimivad protsessid jäävad suurele osale inimestest varjatuks ja seetõttu ka veidi müstiliseks. Tallinna lennujaam tähistab käesoleva aasta 20. septembril oma 87. sünnipäeva. Just sel päeval 1936. aastal avati Ülemiste järve kaldal kolmesuunaline betoonist lennurada, mis võimaldas lennukitel maanduda iga tuulesuunaga ning igal aastaajal. See tagas Tallinnale aastaringse lennuühenduse muu maailmaga. Kui esialgu oli sihtkohtade arv piiratud ning aastatel 1945–1989 sai Tallinnast lennata vaid Nõukogude Liidu piires, siis 2023. aasta suvises lennu-

plaanis on reisijatel võimalik valida 34 regulaarlennu ja 14 tellimus- lennu sihtkoha vahel. Otselendudest üksi ei piisa ja olulised on ümber- istumise võimalused suuremates lennujaamades, sest eestlased reisivad väga erinevatesse kohtadesse. Näiteks 2022. aastal reisiti Tallinna lennujaamast 1035 eri sihtkohta maailmas! Umbes kaks aastat pärast lennuraja avamist, aastal 1938 alustati Tallinna reisiterminalihoone ehitamisega, mis lõplikult valmis alles 1955. aastal. Seal tegutses terminal kuni 1980. aastani, mil olümpia- regati jaoks valmis tänapäevaks kõigile tuttav Eesti rehielamust inspireeritud uus terminalihoone. Viimased kolmkümmend aastat asub vanas terminalihoones lennujaama kontor.

99

TEEJUHT / NR 6

Powered by