Teejuht kevad 2023

PÕHJA REGIOON

Foto: Harry Auväärt, HaKa Aviation OÜ

Võõbu–Mäo teelõik

Tallinna–Narva Väo liiklussõlm

NIMETUS: Riigitee nr 2 Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa (km 64,2–80,2) Võõbu–Mäo 2 + 2 teelõigu ehitus PROJEKTEERIJA: Reaalprojekt OÜ ja Novarc Group AS

NIMETUS: Riigitee nr 1 Tallinna–Narva Väo liiklussõlme ehitamine PROJEKTEERIJA: K-Projekt AS TÖÖVÕTJA: Nordecon AS OMANIKUJÄRELEVALVE: P.P. Ehitusjärelevalve OÜ ja Teede Tehnokeskus AS KOGUMAKSUMUS: 19,3 miljonit (sh km) Väo ristmik on üks Eesti koormatumaid ristmikke, mida läbib ööpäevas ligi 49 000 autot. Väo liiklussõlme ehitamise ees- märk oli suurendada ühe koormatuima liiklussõlme läbilaske- võimet ja muuta see liiklejatele ohutumaks. Väo eritasandilises liiklussõlmes ehitati välja ristmikuala, kus Tallinna–Narva maantee viidi endise fooriga ristmiku asemel üle ringristmiku lahendusele. Peterburi tee Tallinna–Narva ja Narva–Tallinna suunaline liiklus on viidud teisele tasandile, mille tarbeks rajati üle uue ringristmiku neli viadukti. Tallinna–Narva maantee ja Tallinna ringtee Pirita jõe pool- sesse äärde on ehitatud veo- ja matkaautode parkla. Lisaks neljarajalistele teelõikudele ehitati üle kolme kilomeetri jalg- ja jalgrattateid ja neli jalgteetunnelit. Paigaldati liikluse jälgimise ja juhtimise seadmed, nagu muutuva teabega liiklusmärgid ja infotablood, mille lõplik elektriliitumine ja seadistamine toimub 2023. aasta jooksul.

TÖÖVÕTJA: GRK Infra AS ja GRK Infra Oy OMANIKUJÄRELEVALVE: Lindvill OÜ KOGUMAKSUMUS: 55 miljonit eurot (sh km)

Võõbu–Mäo teelõik asub Tallinna–Tartu–Võru–Luhamaa maanteel. Rajati 16 km neljarajalist ohutut I klassi maanteed. Teelõik ehitati suures ulatuses uuele trassile, Võõbu–Mäo vahelise vahemaa läbimise teekond lühenes tänu uuele teele ligi kaks kilomeetrit.

Tööde käigus rajati Anna eritasandiline liiklussõlm, Võõbu, Anna ja Korba viaduktid, Kruusiaugu ja Kükita sillad, Puiatu ökodukt, jalgratta- ja jalgteed ning müratõkkerajatised.

Liiklusohutuse tõstmiseks paigaldati loomatarad kummalegi poole sõiduteed (kokku ca 32 km). Teelõigule on paigaldatud muutuva teabega liiklusmärgid, mille lõplik elektriliitumine ja seadistamine toimub 2023. aasta jooksul.

65

TEEJUHT / NR 5

Powered by