Teejuht kevad 2023

UUDISED

Maanteemuuseumi jõudis Tallinna lennujaamast lumekoristaja Kroko Vaata, kuidas Kroko saabus maanteemuuseumisse. Indrek Sarapuu , Eesti Maanteemuuseumi kommunikatsioonijuht

Ühel kargel ja rõskel jaanuariööl tõsteti Tallinna lennuväljal spetsiaalseid kraanasid appi võttes eriveose treileri peale legendaarne 32 tonni kaaluv masinamürakas Kroko, et siis temaga teha üks sõit Lõuna-Eestisse.

umekoristaja Kroko, ametliku nimega DE-235, on val- L mistatud koos oma kahe kaksikvennaga Minskis Valgevenes ja toodud meie lennuturvalisust tagama Tallinnas toimund Moskva olümpiamängude purjeregati tõttu umbes 1980. aastal. Alates 1993. aastast kannab masin nime Amkodor-9561 ja on mõeldud lennuvälja katete komp- leksseks puhastamiseks. DE-235 koosneb üheteljelisest trak- torist MoAZ-6442 ja sellega pöördeliselt ühendatud haagi- sest. Traktori ette on paigaldatud lumesahk ja haagisele õhu- voolu generaator. Haagise raami all on harjatud rootor. Kaa- sas on ka eemaldatav töökorpus – turboreaktiivmootoriga veerev käru.

Kümneid aastaid aitas see meie lennuvälja lumest puh- tana hoida, kuni 2000. aastate algul saabusid siia mood- samate parameetritega lumesahad. Üsna pea sai kol- mest Krokost üks – teised samatüübilised lumesahad said doonori ustava ameti. Suvises Teejuhi numbris räägime lähemalt Krokost ning kuidas me seda edaspidi eksponeerime. Küsitleme muu- seumi juhatajat Ivo Postit, et visata pilk kohe-kohe alga- vale kõrghooajale Eesti Maanteemuuseumis.

81

TEEJUHT / NR 5

Powered by