Teejuht talv 2022

VESI

Väiksematest töödest vahetati tänavu Narva-Jõesuus tunnuskilbid nii jõesihi alumisel kui ka ülemisel tulepaagil, samuti Kesse sihi alu- misel ja ülemisel tulepaagil. Uue tunnuskilbi sai ka Hobulaiu põhja- tulepaak. Kõik vanad puidust tunnuskilbid vahetati välja vastupida- vate alumiiniumprofiilide vastu. tuletorni Suurupi alumise restaureerimise põhiprojekt, mis läheb lähiajal kooskõlastamiseks Muinsuskaitseametisse. Projekti koostas 28 000 euro eest OÜ Zoro- aster. Tulevikku vaatavalt sai 2022. aastal valmis OÜ Zoroaster alustas tööd ka restaureerimise põhi- Mohni tuletorni projekti kallal. Selle valmimise tähtaeg on aprillis 2024 ja lepingu maksumus on 27 300 eurot. Suurupi sihi alumise tuletorni restaureerimine ongi Transpordiameti üks prioriteete 2023. aastal. Tuletorn on seisukorras, kus fassaadiks kasutatud laudis on mädanenud. Projekteerimise käigus tuvastati ka esimesed seenkahjustused konstruktsioonis. Tegemist on vani- ma töötava puittuletorniga Läänemere rannikul. Samuti on plaanis järgmisel aastal alustada tuletorni Vahemadala restaureerimise järgmise etapiga. Tööd muudab keeruliseks asjaolu, et tuletorn asub keset merd. Restaureerimise käigus on kavas asen- dada vendrite kinnitused ja renoveerida välistrepp. Vajalik on asendada ka roostetanud platvorm ja uks. Samuti tuleb sulgeda vun- damendiava, millest merevesi läbi voolab, et peatada tornis vabalt leviv niiskus.

Plaane ja tegemist vajavaid töid on palju, kuid reaalsed võimalused selguvad pärast järgmise aasta eelarve vastuvõtmist. Kindel on, et jõudumööda korrastatakse

igal aastal järjest uusi tuletorne ja tulepaake.

2022. aasta veebruaris kukkus merelainete ja jääväljade liikumise tõttu külili Saastna päevamärk. Kuna sellel navigatsioonimärgina enam kasutust ei olnud, siis otsustati 28 m kõrgune metallist märk lammutada. Tööd said tehtud septembriks 2022 ja läksid maksma 16 700 eurot. Tööd teostas OÜ Blanes. Vahemadala tulepaagile valmistati ja paigaldati tänavu uued sildu- misrajatised. Töid teostas AS APL Production ja need maksid 19 860 eurot. Uhtju tulepaagi juures tuli 2022. aastal teha avariiremonti. Vahetada tuli kinnituselemendid, pingutada trossid, tihendada alumine ukse- plokk ja vahetada ülemine ukseplokk. Samuti tuli üle keevitada torni ülemise ja alumise tsingitud toruelemendi ühenduskoht kogu peri- meetri ulatuses. Tööd tegi novembriks ära OÜ Blanes ning maksma läks see 8140 eurot.

Uude aastasse jääb ka

Raugi

sihi ülemise tulepaagi ning

Madise

sihi

alumise tulepaagi tunnuskilpide rekonstrueerimine.

Algust on plaanis teha sihi alumise tulepaagi rekonstrueeri- Viimsi misprojektiga. Tulepaak asub tiheasutusalal ning tulepaagilt pude- neb tunnuskilbi detaile, mis muudavad selle ohtlikuks naaberkinnis- tutele. Samuti on tulepaagi metallkonstruktsioon tugevalt korrodee- runud. Remonti vajavad Juminda tuletorni, Vahase tulepaagi, Allirahu tule- paagi ja Abruka alumise tulepaagi trossikinnitussüsteemid. Trossid vajavad jäigastamist, et vältida tuletornide ja tulepaakide suurt õõt- sumist, mis võib tekitada kandekonstruktsioonile täiendavaid kahju- sid. Sääretüki tuletorni katus tahaks vahetamist. Kuna katus laseb läbi, on tööd vajalikud täiendavate kahjude tekke välistamiseks kande- konstruktsioonides. Samuti ootavad rekonstrueerimist Vainupea tulepaagi vaheplat- vormid. Olemasolevad vaheplatvormid on roostetanud, mistõttu on tulepaagi hooldustööde tegemine ohtlik. Plaane ja tegemist vajavaid töid on palju, kuid reaalsed võimalused selguvad pärast järgmise aasta eelarve vastuvõtmist. Kindel on, et jõudumööda korrastatakse igal aastal järjest uusi tuletorne ja tule- paake. Transpordiameti hoolduses on 55 tuletorni ja 142 tulepaaki, neist külastajatele on suveperioodil avatud 11 tuletorni: Sõrve, Kõpu, Vormsi (Saxby), Ristna, Tahkuna, Pakri, Ruhnu, Kihnu, Osmussaare, Naissaare ja Vilsandi tuletorn.

Novembris sai tehtud ka

tuletorni vundamendi kindlustamine, Vergi

mis maksis 18 910 eurot. Tööd tegi OÜ Blanes.

Detsembris 2022 peaks valmis saama ja Paralepa alumise ülemise tuletorni remont. Paralepa ülemise tuletorni juures on ainus töö vaateplatvormi ohtlike osade demontaaž ning köispiirde paigaldus ümber torni. Paralepa alumisel tornil remonditakse akna- ja ukse- plokid, katus, redelite ja platvormide ühenduskohad, ventilatsiooni- kanalid, laternaruumi klaasing ning paigaldatakse ümber elektri- kaablid. Lepingu maksumus on 14 420 eurot ja töid teostab GT Cor- poration SE. ja Norrby alumise ülemise tuletorni remont. Norrby tornidel remonditakse akna- ja ukseplokid, redelite ja platvormide ühenduskohad, ventilatsioonikanalid, laterna- ruumi aknaplokid ning paigaldatakse ümber elektrikaablid. Norrby ülemisel tuletornil remonditakse ka sein 23 m kõrgusel ning laterna- ruumi katus. Need tööd lähevad maksma 57 900 eurot ja töövõtja on GT Corporation SE. Samuti saab tänavu detsembris valmis

40

TEEJUHT / NR 4

Powered by