Teejuht talv 2022

Kaardi tegi Vladimir Karpin. „Selle kaardi jaoks kasutasime andmeid minu kunagisest teadustööst, mis käsitles merepõhjas leiduvaid kraapejälgi, mis tekkisid siis, kui sulava liustiku küljest murdunud jäämäed triivides meremadalatele sattusid. See kõik juhtus viimase jääaja lõpus, umbes 14 000 aastat tagasi.“

Kaardi tegi Vladimir Karpin. „Selle kaardi ideega läks väga kaua, põhimõtteliselt viimase hetkeni. Kuna häid ja tõsiseid andmeid väga polnud, ning igasuguseid mürakaarte on juba Maa-ametil piisavalt olemas, siis tuligi mõte mitte väga tõsiselt näidata eelmise suve suurkontserdiga kaasnenud müra, mida oli suhteliselt kaugele kuulda.“

Kaardi tegi Loore Magus. „Sinist värvi kasutame navigatsioonikaartidel küll palju, kuid selle kaardi väljamõtlemine võttis kaua aega. Lõpuks otsustasime Võrtsjärve sügavusalad ära värvida, et oleks näha, kus on madalam ja kus sügavam. NB! tavaliselt tähistab merekaartidel tumedam sinine madalamaid alasid, et need selgelt välja paistaksid, aga selle ülesande jaoks tegime vastupidi. Seega, mida heledam sinine, seda madalam ala ja vastupidi.”

Kaardi tegi Vladimir Karpin. „Kuna Eesti pidi väidetavalt olema mereriik, siis tuligi mõte näidata, kui suur protsent rahvastikust elab mere lähedal. Tuligi välja, et peaaegu ¾ Eesti elanikest elab kuni 5 km kaugusel merest.”

Kaardi tegid Loore Magus, Merili Lindpere ja Frank Oliver Sari. „Algul üritasime kõiki Eesti saari kokku korjata ja üksteise sees või lähedal kujutada, aga lõpptulemus ei jäänud nii lahe kui esialgne mõte oli, seega kasutasime kohanimeregistrit ja otsisime välja kõik tänavanimed, milles on sõna „saar“.”

Kaardi tegi Merili Lindpere. „Üks lihtsamaid kaarte, sest juba juhendis oli kirjas, et sellele ei tohi palju aega kulutada. Seega võtsin Illustratoris alla Eesti kontuuri ja joonistasin selle kiirelt üle. Et tulemus liiga ilmetu ei jääks, sai „Eesti“ mustriga täidetud.”

47

TEEJUHT / NR 4

Powered by