Teejuht talv 2022

Drooniga mõõdistamist saab kasutada mahuarvutuseks, ehituse kulu jälgimiseks, situatsioonimudelite koostamiseks, teede mõõdistamiseks jpm.

JÄRELKASV

Gert Jõgiste: geodeesiast ei teata suurt midagi

õpin hetkel kolleegide juhendamisel droonide lennutamist ja ootan huviga, millal saaksin juba iseseisvalt esimesed lennud teha.

Tallinna Tehnikaülikooli kolmanda kursuse tudeng Gert Jõgiste eelistas sillaehitusele geodeesiat ja huvitub ruumiandmete töötlemisest. Kust oled pärit ja kuidas sattusid geodeesiat õppima? len sündinud Viljandis, aga suurema osa elust olen veetnud O Lääne-Virumaal Rakvere lähistel maal üles kasvades. Nagu paljudel teistelgi, polnud ka mul kuigi selge, mida pärast keskkooli õppima minna. Kooli lõpetamise järgsel suvel tekkis mul aga võimalus minna ühele sillainsenerile töövarjuks. See kogemus oli igati põnev ning nii otsustasingi tulla õppima Tallinna Tehnika- ülikooli teedeehituse ja geodeesia erialale. Esialgse plaani kohaselt soovisin spetsialiseeruda sillaehitusele, aga pärast esimest semestrit hakkas mind rohkem kõnetama hoo- pis geodeesia, kuni lõpuks otsustasingi sellele keskenduda. Võib- olla moosis mind lõpliku valiku tegemisel õige pisut ka toanaaber. Mis on Su lemmikaine ülikoolis? Mulle meeldivad õppeained, kus saab joonestada või eriala loomin- gulisema poolega tegeleda. Näiteks kuuluvad minu lemmikute hul- ka sellised kursused nagu „Esitlustehnikad ja vormiõpetus inseneri- dele“ ning „Graafika ja digitaalsed esitlustehnikad inseneridele“. Missugune oli suurim õppetund, mida praktika andis? Kõige väärtuslikumad õppetunnid olen saanud kommunikatsiooni ja meeskonnatöö vallas. Mõlema puhul on olulised läbipaistvus ja teistega samal lainel olemine. Avatud suhtlus ja üksteisega arves- tamine on väga vajalikud ja seda õppisin praktika käigus palju. Kus Sa töötad ja millised on kõige huvitavamad tööülesanded? Sügisest alustasin tööd OÜs Hades Geodeesia, kus minu kõige põnevamad ülesanded on seotud jooniste koostamisega. Lisaks

Mida tahad geodeesias ära teha? Esiteks tahaksin teha eriala tuntumaks, viia seda rohkemate ini- mesteni. Praegu tundub, et enamik inimesi ei tea geodeesiast suurt midagi ega oska seda millegagi seostada. Mulle pakuvad huvi virtuaal- ja tehisreaalsus ning ruumiandmete töötlus ning ma tahaksin näha geodeesias ja ehitussektoris üldi- semalt nende suuremat kasutuselevõttu. Loodetavasti saan sellele tulevikus kuidagi kaasa aidata. Miks peaks üks gümnasist tahtma õppida geodeesiat? Geodeesia on mitmekülgne ja kiiresti arenev valdkond, mis garan- teerib noorele töökoha, sest erialaspetsialistidest on vajaka. Kui inimest huvitab rohkem sisetöö, saab ta näiteks joonestada või töödelda ruumiandmeid. Välitööl saab palju ringi sõita ja kasutada mõõtmisteks ägedat tehnikat, nagu droonid ja skännerid. Lisaks, nagu enne ütlesin, ei tasu alahinnata võimalust arendada oma suhtlusoskust ja võimet teha inimestega koostööd. Mis on Sinu hobid? Olen Tallinna Tehnikaülikooli tudengiorganisatsioonis Filmiklubi, kus tegelen filmimise, filmide vaatamisega ja kõige muu filmindu- sega seonduvaga. Samuti on mu hobiks muusika – laulan kooris Tulesäde ja vahest tinistan ühikatoas kitarri. Käin ka regulaarselt jooksmas ja jõusaalis. Milline on Su lemmikobjekt Eestis ja välismaal? Eestist valiksin Viljandi lossivaremed. Sealne olustik annab kodu- selt mõnusa tunde. Mujalt maailmast on mind juba varajasest lapsepõlvest köitnud Eiffeli torn. Viimasel ajal on mu huviorbiiti sat- tunud Jaapani arhitektuur, näiteks Fushimi Inari-taisha pühamu Kyōtos. Võimaluse korral tahaksin neid mõlemaid kunagi ka oma silmaga näha.

79

TEEJUHT / NR 4

Powered by