Teejuht talv 2022

Eesti võib oma tule- tornide üle uhke olla. Meil on 55 tuletorni, mida on sama palju kui kõigil teistel Lääne- mere riikidel kokku.

Urmas Õunap.

Foto: Riina Kallas

Eesti võib oma tuletornide üle uhke olla. Meil on 55 tuletorni, mida on sama palju kui kõigil teistel Läänemere riikidel kokku. Meie kuulsaim tuletorn on kahtlemata 2031. aastal oma 500 aasta juubelit tähistav Kõpu tuletorn, mis on vanuse poolest maailma kolmas siiani järje- pidevalt töötanud tuletorn. Kõpu tuletornis on kasutusel ka praegus- ajal maailma võimsaim LED-lahendusega laternasüsteem. Selle valgustugevus on 2,1 miljonit kandelat, mis on võrreldav 2,1 miljoni korraga põleva küünla valgusega. Kui Rahvusvaheline Meremärkide ja Tuletornide Administratsioo- nide Liit valis maailmas 100 kõige silmapaistvamat tuletorni, siis tervelt kuus olid pärit Eestist. Lisaks mainitud olid nende Kõpule seas veel , , , ja sihi ülemine tule- Ruhnu Keri Tahkuna Pakri Suurupi torn.

Tuletornihuvilised tahavad kindlasti teada, kas ja millal on Eestis veel plaanis tuletorne avada? Räägitud on näiteks Saaremaal asuvast Panga tulepaagist? Lisaks Saaremaa Panga tulepaagile on kaalumisel Tallinna tule- tornide avamine ja Suurupi ülemise tuletorni taasavamine. Praegu lõplikke otsuseid veel tehtud pole. Juttu on olnud ka Suurupi alumise tuletorni taasavamisest. Mis vahe on tuletornil ja tulepaagil? Kõige lihtsamalt öeldes: üks on väike ja teine suur. Oluline on, et see on ka tuletorniks ehitatud. Piir nende vahel ei ole alati ühene. Kokku- lepitud tingimuste järgi peab tuletorn olema kinnine tornikujuline ilma laudiseta ehitis, millel kõrgust vähemalt kaheksa meetrit ja läbimõõt kaks meetrit. Pimedal ajal peab see olema nähtav vähe- malt kuus meremiili, st pea kümme kilomeetrit. Tuletorni tuli ei tohi olla sarnane lennuki- või mastituledega.

9

TEEJUHT / NR 4

Powered by