Teejuht talv 2023

UUDIS

Foto: Transpordiamet

Lendajate jaoks paraneb alternatiivne navigatsiooni-

võrgustik Lotte-Triin Narusk , Lennuliiklusteeninduse kommunikatsioonijuht

Lennuliiklusteenindus on 2023. aastal oluliselt panustanud navigatsiooni- võrgustiku täiendamisse. Lähikuudel võetakse kasutusele viis uut maa peal asuvat kaugusmõõtjat, mis on lendajatele alternatiivseks navigeerimis- võimaluseks satelliitnavigatsioonisüsteemi signaali häirete puhul. aapealsed kaugusmõõtjad ( Distance Measurement M Equipment , DME) võimaldavad õhusõidukil arvutada kauguse raadiomajakast ning kasutades triangulat- Seadmed on juba paigaldatud ning läbi on viidud mitmeid teste, kontrollimaks installatsiooni kvaliteeti, seadme funktsionaalsusi, erinevaid ühendusi ja seadme komponente, tehtud on ka lennukont- roll. Seadmete tootja on Thales ning kohapealne paigaldaja Instigo Eesti.

siooni (kolme asukohapunkti) suudavad piloodid tuvastada lenna- tes oma täpse asukoha, mis omakorda aitab paremini ja täpsemini navigeerida. Peamiselt kasutavad piloodid navigeerimiseks küll satelliitnavigatsioonisüsteemi GNSS (ingl global navigation satellite system ), kuid näiteks GNSSi signaali häirete puhul, mida on viimasel ajal sagedamini ette tulnud, on just DMEdest õhusõiduki asukoha määramisel suur abi. „Viie uue DME kasutuselevõtt on osa meie navigatsiooni infrastruk- tuuri uuendamisest. See parandab DMEde katvust Eestis ning on väga oluline lennuohutuse seisukohalt,“ ütleb Lennuliiklusteenin- duse tehnikaosakonna juht Imbi Kivi-Sild .

Uued DME seadmed paiknevad mobiilioperaatorite seadmeruumi- des ja mastides järgmistes kohtades: Harju-Keibu, Läänemaa; Assa- malla, Lääne-Virumaa; Laimjala, Saaremaa; Kaarepere, Jõgevamaa; Sultsi, Viljandimaa.

Praegu on Lennuliiklusteenindusel kasutusel kaks DMEd – üks neist asub Tallinna lennuväljal ja teine Kuressaare lennuväljal.

109

TEEJUHT / NR 8

Powered by