Teejuht talv 2023

VESI

TEHNOLOOGIA

Eestis väljatöötatud optiline detektor aitab kiiresti merereostust tuvastada Ain Alvela , Teejuhi kaasautor Enam kui 30 aastat tagasi naftareostust tuvastavate laseripõhiste lidarisüsteemide ehitamisega alustanud Eesti ettevõte on tänaseks välja töötanud lihtsama ja paindlikuma seadme, mis suudab optika abil tuvastada veepinnale tekkinud õlireostuse ja infot reaalajas jagada. allinnas Meeruse sadamas asuv ja paralleelselt nii teadus- ja T

Kui siiani kasutati õlireostuse tuvastamiseks valdavalt vette ase- tatud andureid, siis ROW on kontaktivaba. Lisaks saab seadme varustada päikesepatareil ja akul põhineva off-grid toitesüsteemiga, mis muudab selle töö autonoomseks. ROW registreerib edukalt kõiki nafta- ja õliprodukte, alates laeva- kütusest ja lõpetades eriti kerge lennukikütusega. Selle tööpõhimõte seisneb optilise, leedlambist lähtuva valguskiire suunamisel vee- pinnale. Valguskiir on teatud lainepikkusega ning see kasutab reostuse tuvastamiseks õli loomulikku fluorestsentsi – kui vee- pinnale on tekkinud õlikiht, siis neelab õli detektorist tuleva valguse ja kiirgab tagasi valgust, aga juba teises spektrivahemikus.

arendustegevuse kui ka tootmisega tegelev AS Laser Dia- gnostics Instruments on ärimees Endel Siffile kuuluv ette- võte, mis on kogunud üheksa reostuse kaugseire ja diagnostika alast patenti. Seadmeid, millega ettevõte tegeles aastate eest ja neid, mida praegu toodetakse, seob tegelikult vaid üks, aga see-eest oluline ühisosa – nad kõik on optilised mõõteseadmed. Siinkohal teeme juttu kaugseire optilisest seadmest nimega ROW (ingl Remote Optical Watcher ), mis on ette nähtud operatiivseks vee pinnale tekkinud õlireostuse tuvastamiseks.

12

TEEJUHT / NR 8

Powered by