Teejuht talv 2023

Fotod: AS Laser Diagnostics Instruments

Uuenduslik seade õlireostuse tuvastamiseks Aktsiaseltsi Laser Diagnostics Instruments labori juhataja Edgar Kelman märgib, et arendustöö tulemusena on kütuselekke detektor muutunud väikeseks, suhteliselt kergeks ja kompaktseks diag- nostikaseadmeks, mida saab kinnitada väga erinevatesse kohta- desse just nõndamoodi, nagu kliendil vaja. Ja klientideks on naftatöötlemistehased, sadamad, kütuseterminalid – ühesõnaga kõik ettevõtted, kes tegelevad kütuste või muude naftaproduktidega. Nende seas on üleilmse tuntusega firmasid nagu Hyundai, Coca- Cola, Samsung, Statoil, Exxon Mobil, Stora Enso, Veolia, Arcelor Mittal jt. ROWi kasutajaid on nüüdseks juba kõikjal maailmas, ühtekokku on Laser Diagnostics Instruments müünud umbes 600 sellist seadet, kusjuures nõudluse kasv on iseäranis suurenenud viimase viie aasta jooksul. „Reostuse tuvastamise seadmeid toodetakse maailmas palju ja eri- suguseid, aga põhjus, miks ettevõtted just meie omi eelistavad, seisneb selles, et ROW on kontaktivaba. Ja selliseid analooge ei leidu kuigi palju,” räägib Edgar Kelman. „Üldlevinud detektorid paiguta- takse vette ja nende puhul on probleem selles, et iga kord, kui toimub leke, tuleb need veest välja võtta ja puhastada. ROW sellist puhasta- mist ei vaja, selle puhul tuleb esimene hooldus teha üldjuhul alles kolme aasta pärast, teinekord tekkib see vajadus isegi hiljem.” ROWi tööpõhimõtet tutvustades ütleb Kelman, et detektor koosneb kahest osast, millest seade ise moodustab poole ja alumine pool on lihtsalt ümbris, mis kaitseb detektorit päikesevalguse poolt tekitata- va nn müra eest. Mõõtmine toimub valgusdioodi ehk leedlambi põle- misel tekkiva koonusekujulise valguskiire abil. Mida kõrgemale pai- gutada detektor, seda suurema pinna see veekogul katab, näiteks viie meetri kõrguselt on see ring läbimõõduga üks meeter jne.

ROW eelis teiste reostusetuvastamise seadmete ees seisneb selles, et sel ei ole kokkupuudet veega, reostus registreeritakse spetsiifilise laine- pikkusega valguskiire abil.

Leedist väljuv valgus on spetsiifilise lainepikkusega ja just sõltuvalt lainepikkusest saab seade registreerida erinevaid õlisid.

Kui nüüd ROWist väljuv valguskiir sattub veepinnal olevale õlikihile, siis valgus selles neeldub ning valgus peegeldub reostuselaigult tagasi juba teise lainepikkusega, mille detektor registreerib ja edas- tab kasutaja arvutisse. ROW reageerib vaid nendele laikudele vee- pinnal, mis fluorestseeruvad ehk mis on võimelised vastu võtma val- gust ja emiteerima seda teises lainepikkuses. Temperatuur ei mängi seejuures rolli. Detektori kasutamine on paindlik ja turvaline Eksisteerivad teatud olukorrad, mil optiline detektor võib saata häire- signaali välja ka siis, kui tegelikult reostust tekkinud ei ole. „Kui vesi läheb kasvama, sinna tekkivad vetikad, mis eritavad erine- vaid orgaanilisi aineid, mis tõstavad vee fluorestsentsi, siis võib detektor n-ö segadusse minna ja häiret anda. Näiteks millimallikas on selline tegelane, mis segadust võib põhjustada,” kirjeldab Kelman ROWi töö iseärasusi. „Teoreetiline võimalus on valehäireks ka siis, kui ROWi valguskiire alla juhtub mingi fluorestseeruv füüsiline objekt, näiteks valge paberileht või penoplastitükk. Aga selle vastu

Tõsiseks reostuseks loetakse leket 1000 liitrit ja rohkem ning selline kogus kütust või õli jõuab üsna kiiresti ka

detektorini. Edgar Kelman

13

TEEJUHT / NR 8

Powered by