Teejuht talv 2023

VESI

Eriti kergete fraktsioonide tuvastamiseks mõeldud ROW Light Fraction , mille korpus on tavaliselt roostevabast terasest ja silindrikujuline.

kannataks, on oluline, et diagnostikaseadmel oleks tagatud katke- matu toide.

Samamoodi on signaali edastamiseks mitmeid mooduseid. Kuigi Laser Diagnostics Instruments toodab vaid diagnostikaseadet ennast, siis tegelikult on sellele loodud võimalused erinevate üle- kandemooduste liidestamiseks. Võimalusel on see kaabliga ühen- datud kohapealsesse väikesesse arvutisse, mis saadab signaali edasi juba kliendi serverisse. Signaali edastamine võib toimuda ka raadio teel, aga saab seadistada ka GSM-ühenduse. Variante on veel, kliendil on siin otsustamiseks vabad käed. Tulekul on ka vetikareostust registreeriv seade Detektori asukoht tuleks Kelmani sõnul valida selline, mis asub potentsiaalsele lekkekohale võimalikult lähedal. Ka suhteliselt väikesel kogusel õlisaadustel on komme vette sattudes selle pinnal kiiresti laiali valguda, mistõttu reostus peaks varem või hiljem jõud- ma ikkagi ka ROWi koonusekujulise valguslaigu vaatevälja. „Vajadusi on erinevaid. Meil on kliente, kes soovivad tuvastada või- malikku kütuseleket, aga on ka ettevõtteid, kellel on vajalik kontrol- lida näiteks tööstusesse sissevõetava vee puhtust,” märgib Edgar Kelman. „Tõsiseks reostuseks loetakse leket 1000 liitrit ja rohkem ning selline kogus kütust või õli jõuab üsna kiiresti ka detektorini.” Detektoritest on tehtud kaks versiooni – üks, mis registreerib tihe- duse poolest rasked ja keskmised fraktsioonid, ning teine, tundli- kum, on mõeldud keskmiste ja kergete fraktsioonide tuvastamiseks. Õlireostuse tuvastamise detektorid erinevad ka korpuse poolest – kõige tüüpilisem ja enim kasutatav seade on alumiiniumkorpusega, aga on ka kaks varianti sertifitseeritud teraskorpuseid. Üks, mis mõeldud plahvatusohtlikus tsoonis (ATEX) kasutamiseks ja teine, mida kasutatakse mitteplahvatusohtlikus kohas, aga mis ikkagi teatud põhjustel vajab tavalisest vastupidavamat korpust. Lisaks on ettevõttel prototüübistaadiumini välja töötatud vetikate tuvastamise seade, mis võiks edaspidi abiks olla näiteks suviti sageli supelrandadesse tekkiva tervistkahjustava sinivetikareostuse tuvastamisel. Selle seadme valgusallikas registreerib vees sisalduva klorofülli ja kui selline detektor paigaldada supluskohas vee kohale, jääks ära vajadus sealt n-ö käsitsi regulaarselt veeproove võtmas käia.

Valgusimpulss

Ergastab süsivesinikke

10 m

Jälgib õli fluorestsentsi

Saadab signaali kasutajale

Joonis: AS Laser Diagnostics Instruments

Õlireostuse tuvastamise seade ROW.

on meil välja töötatud matemaatiline skeem, mis kalkuleerib välja, et tegemist on justnimelt füüsilise objektiga, mitte õlireostusega. Aga üldiselt on kaunikesti raske optilist detektorit segadusse ajada.” ROWil on erinev tundlikkus erinevate naftaproduktide suhtes. Naftasaaduste sattumisel vette moodustavad need veepinnale õhu- kese kile. Õlikile paksus, mida ROW on võimeline registreerima, sõl- tub reostusproduktist ning võib olla paar mikronit kuni 100 µm. Tava- liselt jääb see väärtus 10–30 µm vahemikku. Kelmani sõnul on ROWi toitega varustamine paindlik ning sõltub sellest, milline on vajadus. ROWi võimsustarve on 2 W ja tõrgeteta tööks vajab optiline reostusetuvastaja 12–30 V. Seadme saab varustada päikesepaneelil ja akul põhineva auto- noomse toitega. Samas, kui kohapeal on olemas võrguelekter, võib toite võtta ka sealt. Ettevõttes on järgi proovitud, et näiteks tavalise laiatarbes oleva 5000 mAh mahtuvusega akupanga toitel töötab ROW umbes kaks päeva. Aga et reostuse tuvastamise kvaliteet ei

Praegu on sellised detektorid mitmes paigas üle maailma testimisel ning pärast mõningat arendustööd peaksid jõudma tootmisse.

Enimmüüdud ROW on hinna poolest soodsam kui Standard Light Fraction , mis on tundlikum ja näeb ära ka väga kerged fraktsioonid, on kallim, plahvatusohtlikusse korpusesse paigaldatud detektorid on oma hinna poolest veelgi kallimad.

14

TEEJUHT / NR 8

Powered by