Teejuht talv 2023

MAA

ENNETUSTEGEVUS

Septembris oli Transpordiameti ristmeedia- lahenduse fookuses ohutu liiklemiskiirus linnas

Kerstin Kolmann , Transpordiameti meediakampaaniate juht

Televisiooni, raadiot ja online -meediat sisaldav ristmeedialahendus käsitleb aasta jooksul iga kuu ühte liiklusohutuse teadlikkust tõstvat teemat. Iga teema kohta tehakse ja avaldatakse kord kuus telesaade, kus selgitatakse konkreetse liiklusohutuse teema erinevaid aspekte. Saate eri teemade käsitlused leiavad kord nädalas kajastuse Kanal 2 saates „Reporter“. Lisaks on iga teema kohta samal kuul intervjuud Transpordiameti spetsialistiga Kuku Raadios, raadios Elmar ja raadiojaamas MyHits ning teemat kajastavad artiklid Postimees Grupi veebides, mille jaoks loodi eraldi rubriik „Liikleja“. See lahendus aitab jõuda ka nende inimesteni, kel ohutusteemade vastu otsene huvi puudub ning teema kordamine mitme kanali kaudu kinnistab saadavat teavet tõhusamini. Liiklemise eesmärk on jõuda punktist A punkti B ja me kõik loodame seda teha võimalikult turvaliselt. Eestis on tõsine liiklusohutuse probleem vähemkaitstud liiklejate ohutus ning kõige suurema riskiga tegevus on sõidutee ületamine. Möödunud aastal registreeriti Eesti liikluses liiklus- vigastusi kokku 1916. Liiklusõnnetuse tagajärjel hukkus 50 inimest, kellest 11 olid jalakäijad ja kellest omakorda kuus hukkus linnaliikluses.

Septembris keskendus „Liikleja“ saade ohutule liiklemiskiirusele linnas.

ästi on teada seosed liiklusõnnetuse tagajärje raskuse ja H sõidukite kiiruse vahel. Piirkiirust vähendades saame tun- duvalt vähendada liiklusõnnetuste arvu ja päästa sellega inimelusid. Väiksema piirkiiruse kasuks räägib ka asjaolu, et lisaks turvalisusele aitab see parandada elukvaliteeti ning annab oma panuse elamisväärsema ja rahulikuma linnakeskkonna loomisele, sest väheneb mürasaaste. Kõik uuringud on üheselt tõestanud, et aeglasem sõidukiirus vähendab õnnetuste riski ja nende toimumise tõenäosust. Septembris oligi Transpordiameti ristmeedialahenduse fookuses ohutu asulakiirus. Teemat kajastati saates „Liikleja“, uudistesaates „Reporter“, Postimees Grupi portaalidesse loodud rubriigis „Liikleja“, raadiojaamades Kuku, Elmar ja MyHits ning lisaks Transpordiameti Facebooki kontol.

„Liikleja“ saate 17. osa pealkiri oli „Ohutu liiklemiskiirus linnas“

Transpordiameti liiklusekspert Sirli Tallo rääkis, et süngeid numb- reid liikluses saab laias plaanis vähendada kahel moel: liiklejate käi- tumist muutes ning linnaliiklust disainides. Kui liiklejate käitumist saab muuta mitme eri-neva meetme koosmõjus, olgu selleks kooli-

78

TEEJUHT / NR 8

Powered by