Teejuht sügis 2023

ÕHK

Lugu esimesest postilennust ERMi ajaveebis: „Esimene

AJALUGU

ERMi virtuaalnäitus „Lennupost ja õhupostimargid“

postilend, lennuõnnetus Lasnamäel ja 27 miljonit marka“

Eesti esimesest postilennust ja õhupostimargist

Eve Aab , Eesti Rahva Muuseumi näituste korralduse talituse produtsent

Fototöötlus: Arp Karm , ERMi fotograaf

Tähelepanelik rändaja leiab Eestis mitmel pool maamärkidena kunagisi postijaamu, kus pikka aega postisaanide ja -tõldadega lähemalt ja kaugemalt sõnumeid toodi. Käsikäes transpordi- vahendite arenguga jõuti juba XX sajandi teisel kümnendil õhupostini, mis esialgu oli üllataval kombel lausa sunnitud valik.

abadussõda oli lõppenud, uusi katsumusi tõi aga V 1920. aasta väga külm talv. Posti-telegraafi-telefoni- teenused täitsid suurt rolli igapäevaelus nii riiklikul, majanduslikul kui ka eraelulisel tasandil ning nende käigus- hoidmine oli noorele riigile hädavajalik. Eesti oli välismaailmast aga isoleeritud: liiklus lõunapoolse- tesse riikidesse Läti kaudu oli katkenud sõja ajal purustatud raudtee tõttu; Soome laht oli jääs, laevaühendus Helsingiga polnud võimalik. Ainsaks väljapääsuks saata ja tuua Eestisse posti oli luua õhuühendus Soomega. Kui tänapäeval oleme tiheda õhu- ja laevaliiklusega kahe riigi vahel harjunud, siis 1920. aastal polnud kummaski riigis eralennukeid ja -lennuettevõtteid. Nii pandi lennuühenduse ja posti vedamise ülesanded sõjaväe- lenduritele ning -lennukitele.

Kokkuleppel Soomega pidid Eesti postivalitsuse postilennud algama 9. veebruaril 1920. Soomlaste üllatus oli aga suur, kui kolm meie lennukit saabusid juba kaks päeva varem, 7. veeb- ruaril. Sellega sai teoks Eesti esimene õhuposti- ja ühtlasi Eesti–Soome vaheline lennureis. Kohale toimetati 164 kg ametiposti, peamiselt Soome, Rootsi, Inglismaale ja Taani edastamiseks. Lend kestis 55 minutit. Tagasilennul võeti samuti kaasa ametkondlik post ja Soomes trükitud Eesti mar- gad. Tallinnas maandumisel lennuk purunes, kuid õnneks pääsesid sõitjad vigastusteta. Lennutranspordi kasutamine oli katseprojekt, et leida alterna- tiivne võimalus posti välismaale ja sealt Eestisse toimetami- seks talvekuudel, kui jääolud laevaliiklust takistavad.

1920. aasta veebruarikuu Postimehe artiklis antakse värvikalt edasi esimeste reiside muljed ja hinnangud õhu teel posti

130

TEEJUHT / NR 7

Powered by