Teejuht, kevad 2022.a

7

päästa. Vrakk lebab endiselt Pearl Harbori lahe põhjas USS Arizonamemoriaali all. 30. mail 1962. a kõigile Pearl Harbori rünnaku käigus hukkunutele pühendatud mälestusmärk laiub Arizona lahingulaeva kohal, kuid ei puuduta laevakere.

Victory (HMS Victory)

5

Lahingulaev Bismarck

II maailmasõja üks võimsamaid lahingulaevu oli sakslaste ehitatud lahingulaev Bismarck. Massiivset laeva peeti uppumatuks. See tohutult suur ajalooline sõjalaev, 251mpikk ja suurima kiirusega 30 sõlme, sai oma nime kantsler Otto von Bismarcki järgi. Bismarcki hävitamiseks saadeti 1941. a Atlandile hulk Briti sõjalaevu. Lennukitorpeedodega vigastatud Bismarck uputa- ti 27. mail lahingulaevade King George V ja Rodney suurtüki- tulega ning ristleja Dorsetshire torpeedodega. Viimane rünnak viis sakslaste laeva uppumiseni. Bismarckil hukkus 1977meest, pääses 115. 1989. aastal avastas Ameerika okeanograaf Robert Ballard Bismarcki vraki. Samamees avastas kaTitanicu vraki.

Lühend HMS tähendab Her Majesty's Ship ja näitab selle kuulumist kuningannalikku mereväkke. Seda peetakse üheks suurimaks puidust sõjalaevadest, mis eales on ehitatud. Laev on enim tuntud oma rolli poolest admiral Nelsoni lipulaevana Trafalgari lahingus 21. oktoobril 1805. Pärast sõja lõppu Prantsusmaaga taastas Briti valitsus laeva ja see asub nüüd muuseumilaevana Inglismaal Ports- mouthis. HMS Victory sadamas.

4

6

USS Constitution

Lahingulaev

Arizona (USS Arizona)

USS Arizona memoriaal Pearl Harboris, Oahus.

Lühend USS tähendab United States Ship ja näitab selle kuulumist mereväkke. Sel ajal oli Arizona üks USA mereväe kõige võimsamate relvadega laevu, lisaks oli see mereväe laevastiku suurim laev, pikkusega 185meetrit. Arizona ehitati New Yorgi osariigis Brooklynis asuvas mereväetehases aastatel 1914–1915 ning võeti kasutusele 17. oktoobril 1916. a. 7. detsembril 1941 ründas Jaapani lennuvägi ootamatult Havail Pearl Harboris asunud USA mereväebaasi, muutes kasutuks seitse USA lahingulaeva, kaasa arvatud Arizona. Rünnakus hukkus 1177 meeskonnaliiget, sealhulgas kapten. Laev oli mitmeid päevi leekides ning seda ei õnnestunud

USS Constitution laeva taastamistööd 2015. a maist kuni 2016. a juulini.

USS Constitution on USA mereväe kõige kauem teeninud sõjalaev, mille peamine ülesanne oli kaitsta Ameerika kaubalaevu Prantsuse laevastike eest ja võidelda piraatide vastu. Constitution lasti vette Edmond Hartti laevatehases Bostonis 21. oktoobril 1797. Laeva ehitus maksis 302 718 dollarit ja sellemeeskonnas oli 450–500meest. Laev on alates 1907. a Massachusettsi osariigis Bostonis muuseumina tegutsenud. Seda on aastate jooksul korduvalt restaureeritud, renoveeritud ja ümber ehitatud.

13

TEEJUHT / NR 1

Powered by