Teejuht, kevad 2022.a

VESI

3

1

Lahingulaev U.S.S. Maine

Briti luksuslik reisilaev RMS Titanic

Üks esimesi Ameerika lahingulaevu veeväljasurvega üle 6000 tonni, mille ehitamine läks maksma üle 2 miljoni dollari. Maine saadeti Kuubale, et kaitsta sealsete ameeriklaste huve pärast seda, kui jaanuaris puhkes Havannas mäss Hispaania võimu vastu. 15. veebruaril 1898 toimus Maine'i pardal Havanna sadamas plahvatus, mille tagajärjel mereväe laev uppus, hukkus enamik meeskonnast. Plahvatus viis Hispaania-Ameerika sõja puhke- miseni 1989. a aprillis. 1976. a jõudis Ameerika mereväe uurijate meeskond järeldu- sele, et Maine'i plahvatuse põhjustas tõenäoliselt tulekahju, mis süütas laskemoonavarud, mitte Hispaania miin või sabotaaži- akt.

2

Lusitania (RMS Lusitania)

LühendRMS tähendab Royal Mail Ship –postilaev. Lusitania oli ookeanilaev, mille ehitamist alustati 1904. a ning pärast kere ja pealisehitise valmimist lasti laev vette 7. juunil 1906. Laev valmis järgmisel aastal ja oli tollal maailma suurim reisilaev, pikkusega 240 meetrit, kogumahutavusega 31 550 brt ja veeväljasurvega 44 767 tonni. Laev uppus 7. mail 1915 Iirimaa ranniku lähedal, kui sai pihta torpeedoga, mille lasi allveelaev U-20. Torpeedolask põhjus- tas Lusitania vööritrümmides lõhkeaineplahvatuse ning laev vajus tüürpoordi kreeni. Kiiresti kasvava kreeni tõttu ei õnnestunud vette lasta vasakparda päästepaate. Lusitania uppus 18 minutiga. Hukkus 1198 inimest, eluga pääsenuid oli vaid 768. Laev võitis Sinise Lindi auhinna (ingl k Blue Riband ), soorita- des kiireima Atlandi ookeani ületamise keskmise kiirusega 24 sõlme. Rohkem informatsiooni laeva kohta leiad siit.

Titanic sadamas.

Lühend RMS tähendab Royal Mail Steamer – kuninglik posti- aurik. Titanic oli omal ajal maailma suurim ja võimsaim reisilaev, mis seisab silmitsi merendusajaloo kõige traagili- sema sündmusega. Kui suur luksusaurik ehitati, peeti seda uppumatuks. Kahjuks põrkas ta juba oma esimesel reisil Southamptonist New Yorki 1912. a aprillis vastu jäämäge, vajudes põhja 2 tunni ja 40 minutiga, võttes endaga kaasa ligi 1500 inimest. Titanic oli 269 meetrit pikk, 28 meetrit lai, kogumahutavus 46 328 brt. Laeval oli 29 aurukatelt, mis tagasid maksi- maalseks kiiruseks 24 sõlme. Titanic oli väga luksuslik reisilaev, mille reisijateruume peeti tol ajal kõige kaasaegse- mateks ja luksuslikumateks. Laeval oli türgi saun, võimla, bassein, raamatukogu, seinatenniseväljak ning 4 lifti. Kuna Titanic vedas ka posti, kasutati laeva nime ees lühendit RMS ( Royal Mail Steamer – kuninglik postiaurik). Titanicu huku järel asuti välja töötama rahvusvahelist merepäästekonventsiooni SOLAS. Laevavraki avastas 1. septembril 1985. aRobert Ballard.

Foto: K. Mitch Hodge, Unsplash

Titanicu mälestusmärk Belfastis, mis püstitati kaotatud elude mälestuseks.

14

TEEJUHT / NR 1

Powered by