Teejuht talv 2022

PERSOON Täiendusõppe grande dame Eva Äkke: jama saab korraldada vaid üks kord

Gerli Ramler , Teejuhi kaasautor

Eva Äkke nimi ei vaja tutvustamist ilmselt ühelegi teedevaldkonnas tõsisemalt tegutsevale inimesele. Aastakümneid Teede Tehnokeskuses täienduskoolituste korraldamise eest vastutanud naine on kvaliteetsete koolitustega ja kõrvalt kaasaelamisega panustanud nii valdkonna kui ka insenerkonna arengusse.

õrus sündinud Eva pere ei olnud teedevaldkonnaga seotud, V kuid kui Eva Tartu Ülikooli geograafiateaduskonda sisse ei saanud, otsustas ta pärast aastast karjääri Võru Kolhooside Ehituskontoris minna tudeerima hoopis Tallinna Polütehnilisse Ins- tituuti ehituse ökonoomika ja organiseerimise erialale. Diplomitöö kaitses Eva teemal „Haapsalu linnas asuva liiklussõlme ehituse teh- nilis-majanduslik põhjendus“. 1982. aastal otsis tollane Eesti NSV Elamu- ja Kommunaalmajan- duse Ministeerium teedetalituse osakonda ökonomisti ning Eva diplomitöö juhendaja Maano Koppel soovitas sellele kohale just värsket ülikoolilõpetajat. „Osakonna hallata olid vabariiklike linnade Tartu ja Tallinna teedevalitsused, praeguste ASi TREF ja Tallinna Teed ASi eelkäijad. Minu töö oli nende majandustulemite analüüs. Ministeeriumis oli palju noori teedeinsenere. Üle koridori asunud kommunaalmajanduse osakonnas töötasid näiteks Riho Sõrmus ja Jüri Valtna, kellega olime edaspidigi tihedalt seotud.“

Tehnokeskuse töötajaks 1992. aasta 1. aprillil moodustati tollase Teedeehituse Kesklabora- tooriumi baasil Maanteeameti Tehnokeskus, mille esimeseks juha- tajaks sai Anton Ennus, senine ministeeriumi teedetalituse osa- konna juhataja ja Eva ülemus. Maanteeamet koosnes siis direkto- raadist, igas maakonnas asuvast teedevalitsusest (kokku 15) ja tehnokeskusest. Viimase tegevusvaldkondi laiendati ning sinna loodi ka info ja täienduskoolituse osakond, kelle pädevusse kuulus kogu Maanteeameti organisatsiooni töötajate täiendusõppe korral- dus, sh inseneride ja teedemehhanismide (teehooldeautod ja tee- höövlid) juhtide koolitus. „1992. aasta mais said minust ja Jüri Valtnast Maanteeameti Teh- nokeskuse töötajad. Korraldasime teedealased koolitusi ja info- päevi koos Jüriga kuni 2000. aasta sügiseni. Sealt edasi olen tehno- keskuse koolitusprojekte kuni viimase ajani juhtinud ja ellu viinud üksinda,“ ütleb naine. Sama aasta sügisest sai tehnokeskusest Eesti riigile kuuluv äriühing AS Teede Tehnokeskus.

87

TEEJUHT / NR 4

Powered by