Teejuht, kevad 2022.a

VESI

9

AJALUGU

Mayflower

TOP 10 ajaloo kuulsaimat laeva

Mayflower (eesti keeles Maiõis) oli inglise purjelaev, mis toimetas 1620. aastal esimesed puritaanlased Plymouthist üle ookeani „Uude Maailma”. Selle reisijad hakati kutsuma palveränduriteks, sest nad otsisid uut elu – mõned otsisid usuvabadust, teised aga uut algust. Raske merereis kestis 10 nädalat. Laeval oli 102 reisijat ja 30 meeskonnaliiget. Mayfloweri meeskond veetis talve laeval viibinud palverändu- rite juures ja naasis Inglismaale 5. aprillil 1621. Mayfloweri saatus on teadmata. Mõned ajaloolased väidavad, et see lammutati puidu saamiseks. 1957. aastal ehitati Inglismaal algse laeva koopia.

Laura Tammeorg , Transpordiamet

Igal laeval on oma lugu, mis tuleneb tema saatusest. Need kannavad endas oma ajastu saladusi, kuid mõnda neist ei unustata kunagi ja nad elavad edasi lugudes. Tutvus- tame kümmet kõigi aegade kuul- saimat huvitava ajalooga laeva.

8

H. L. Hunley

Fotod: Adobe Stock

10

Santa Maria

H. L. Hunley õhuringlussüsteem ei töötanud või katkes, kui 1864. aastal allveelaev uppus.

1863. a ehitatud Ameerika allveelaev oli mõeldud mereväe laevade uputamiseks ja sadamate blokeerimiseks. Katse- tuste ajal uppus see kaks korda ja katsetuste käigus hukkus 13 meeskonnaliiget. 17. veebruaril 1864 ründas ja uputas see sõjalaeva USS Housatonic, kuid ei elanud ise samuti rünnakut üle ja uppus koos kaheksameeskonnaliikmega. Kokku kaotas lühikese karjääri jooksul H. L. Hunley kolmes uppumises elu 21meeskonnaliiget. Allveelaev leiti 1995. aastal ja tõsteti üles 2000. aastal. Seda saab näha Lõuna-Carolinas Warren Laschi looduskaitse- keskuses. Rohkem informatsiooni allveelaeva kohta näed siit.

Christoph Kolumbuse (hispaania keeles Cristóbal Colón) lipulaev, millega ta alustas oma esimest merereisi. Santa Maria oli umbes 18 meetrit pikk veeväljasurvega ca 150 tonni. Laeval oli kolmmasti, millest igaüks kandis ühte suurt purje. 1492. aasta detsembris sõitis laev Haiti lähedal karile ja läks järgmisel päeval põhja. Laevast järele jäänud osadest laskis Kolumbus ehitada väikese sadama, millele pandi nimeks La Navidad (jõulud). Christoph Kolumbuse (hispaania keeles Cristóbal Colón) kolm laeva Nina, Pinta, Santa Maria. ~

12

TEEJUHT / NR 1

Powered by