Teejuht, kevad 2022.a

Ohutuse ja järelevalve teenistus

Ohutuse ja järelevalve teenistus koosneb kolmest valdkondlikust osakonnast, mis tegelevad vastavalt lennunduse, laevanduse ning ehituse ja veondusega.

õige muu hulgas on Transpordiamet turujärelevalveasutus K ja teeb riiklikku järelevalvet nende nõuete täitmise üle, mis on kehtestatud sõidukile ning selle osale, süsteemile, varustusele või eraldi seadmestikule ja veesõidukile. Turujärelevalve eesmärk on parandada liiklusohutust nii, et Euroopa Liidu turule jõuaksid vaid nõuetele vastavad mootorsõidukid ning nende osad, süsteemid ja varustus. Lennunduse ohutuse ja järelevalve osakond Aasta alguses võttis Eesti kasutusele uue ohutust mõjutavatest juhtumitest teavitamise süsteemi ECCAIRS 2. See võimaldab lennundusettevõtetel teavitada ohutust mõjutavatest juhtumitest nii käsitsi kui ka oma raporteerimissüsteemide kaudu. Teavitatud on märgatavalt rohkematest juhtumitest, mis näitab nii uue süsteemi kasutajasõbralikkust kui ka seda, et meie eesmärk suurendada ohutust parema raporteerimiskultuuri kaudu täitub. Samuti tegele- sime teenuste digiteerimise ja uuele järelevalvesüsteemile üle- minekuga, mis jätkuvad ka tänavu. Uue järelevalvevaldkonnana lisandusid droonid ja nende jaoks on määratud õhuruumehk U-space, milleks ettevalmistamise põhirõhk langeb sellesse aastasse. Tehti ka Euroopa Liidu Lennundus- ohutusameti audit, kus hinnati Transpordiameti tegevuse ja tee- nuste vastavust ELi direktiivide ja määruste nõuetele. Üldiselt saab lugeda tulemusi heaks, kuid valdkonnas on veel puudusi varase- matest aastatest, millega plaanime 2022. aasta jooksul toime tulla.

Laevanduse ohutuse ja järelevalve osakond Meie fookuses oli teenusearendus ning digiteerimine. Suurimad plaanid olid ja on ka tänavu seotud sadamaregistriga. Võtsime registris kasutusele Maa-ameti kaardirakenduse ja taotlesime edukalt struktuurifondidest vahendeid 2022. aasta arendus- töödeks. Kõige suuremat arenguhüpet on oodata uue menetlus- keskkonna puhul. Arendamisel jälgime, kas ja kuidas saaksid uusi lahendusi kasutada ka teised järelevalveüksused, kes tegelevad maal ja õhus toimuvaga. 2021. aastal viisime lõpuni laevade infosüsteemi arenduse, mis tõhustab märkimisväärselt andmebaasi kasutamise kiirust ja mugavust ning parandab andmete kvaliteeti. Peale infosüsteemi põhimääruse jõustumist avatakse uus e-teenus ka laevaomani- kele. Koostöös huvirühmadega töötasime välja autonoomsete vee- sõidukite katsetamise raamistiku. Koostasime selleks vajalikud tingimused, tehnilised nõuded ja raporteerimisprotseduurid. Iga kord määratakse katseala, kus toimuvad katsetused. Sel aastal on oodata ka esimesi suuremaid katse-projekte Eesti merealadel. Laevandusvaldkonnas toimus rahvusvaheline audit, kus Trans- pordiameti tegevust hindas Euroopa Meresõiduohutuse Amet. Kontrolli käigus hinnati välisriigi lippu kandvate laevade kontrolli- protseduuride ja Pariisi vastastikuse mõistmise memorandumi juhendite järgimist. Kontroll toimus kahes osas: septembris 2020

124

TEEJUHT / NR 1

Powered by